Torta s kokosom in ameriškimi borovnicami
Borovničarka
Da sta kokos in borovnica dobra pajdaša, žvrgolijo že vse ptice, ki so se vrnile iz južnih krajev. Zakaj ne bi vkup vrgli eno pomladno tortico, ki jo odlikuje cel kup borovnic in bogata krema s kokosom?
Ko to torto ošvrkneš s pogledom, ti sploh ne pade na pamet, da v sebi skriva še celo plast borovničevega želeja.
Priporočava, da si odrežeš kos in se prepričaš na lastna usta.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Biskvit:
60 g moke
50 g sladkorja
1 jajce velikosti L
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
0,5 žličke Dr. Oetker pecilnega praška
30 g olja
20 g mleka
20 g kokosove moke
Krema:
250 g mascarpone sira
4 žlice sladkega namaza s kokosom
500 ml sladke smetane
5 listov Dr. Oetker želatine
2 žlici Dr. Oetker Sladkega prahu (ali po okusu)
2 žlici mleka
Borovničev insert:
250 g zamrznjenih borovnic
3 listi Dr. Oetker želatine
1-2 žlici Dr. Oetker Sladkega prahu
Borovničev žele:
200 g zamrznjenih borovnic
2 lista Dr. Oetker želatine
1 žlica Dr. Oetker Sladkega prahu
Okrasitev:
ameriške borovnice
kokosova moka
Za te količine sestavin potrebuješ dva modela – enega s premerom 20 cm za biskvit in enega s premerom 18 cm za insert. Če uporabljaš modela drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Borovničev insert:
- V kozico stresi 250 g zamrznjenih borovnic in 1-2 žlici sladkega prahu.
- Borovnice segrevaj, da se povsem zmehčajo, nato jih fino spasiraj.
- V hladni vodi namoči 3 liste želatine.
- Počakaj, da se želatina napoji, nato jo ožemi in vrzi v kozico z vročo borovničevo osnovo.
- Mešaj, da se želatina povsem stopi.
- Še vročo zmes zlij v pekač s premerom 18 cm, na dno katerega prej postaviš peki papir.
- Pekač postavi v zamrzovalnik.
Biskvit:
- Pečico segrej na 180 ºC.
- V posodo ubij jajce in dodaj navaden in vanilin sladkor.
- Jajce s sladkorjem penasto stepi do svetle pene, kar vzame približno 6 minut električnega miksanja.
- K jajcu dodaj 30 g olja in 20 g mleka.
- V drugi posodi zmešaj 60 g moke, 20 g kokosove moke in pol žličke pecilnega praška.
- Suhe sestavine električno primešaj k mokrim.
- V dno tortnega modela s snemljivim obodom vpni list peki papirja, nato vanj vlij biskvitno zmes.
- Biskvit peci 15-20 minut pri 180 ºC.
- Da je biskvit pečen, preveri z zobotrebcem – ta mora po vbodu ostati suh.
Krema:
- V posodi zmešaj 250 g mascarpone sira, 4 žlice namaza s kokosom in 2 žlici sladkega prahu (ali po okusu).
- V hladni vodi namoči 5 listov želatine.
- Ko se želatina napoji, jo ožemi in vrzi v kozico z dvema žlicama mleka.
- Nad srednjim ognjem segrevaj, da se želatina stopi, nato jo električno primešaj v kremo.
- 500 ml sladke smetane stepi v stepeno smetano, nato jo s spatulo primešaj v kremo.
Tortogradnja:
- Biskvit prenesi na tortno dno, okoli njega pa zategni tortni obroč.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
- Na biskvit nanesi polovico kreme in jo poravnaj.
- Na sredino kreme položi borovničev insert.
- V model stresi preostanek kreme in ga poravnaj.
- Torto postavi v hladilnik, da se krema strdi.
Borovničev žele:
- V kozico stresi 200 g zamrznjenih borovnic in 1 žlico sladkega prahu.
- Borovnice segrevaj, da se povsem zmehčajo, nato jih fino spasiraj.
- V hladni vodi namoči 2 lista želatine.
- Počakaj, da se želatina napoji, nato jo ožemi in vrzi v kozico z vročo borovničevo osnovo.
- Mešaj, da se želatina povsem stopi.
- Ko se osnova malce ohladi, jo zlij po vrhu torte.
- Torto postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa kar čez noč.
Okrasitev:
- Po vrhu torte razporedi cele in razpolovljene sveže ameriške borovnice.
- Torto potresi s kokosovo moko.