Torta Planica
Instant klasika
Le kdo ne pozna klasične trojne kombinacije okusov, ki nas spremlja že od otroštva? Kos te torte te postavi na vrh legendarne letalnice, poletu skozi vse tri čokoladne plasti pa sledi telemark na OREO piškotni podlagi.
Z idejo o torti s tem legendarnim trobarvnim okusom sva se igrala že nekaj časa, a sva jo lahko v realnost stlačila šele, ko sva poskusila BAM čokolade. Te vrhunske belgijske čokolade, namenjene pripravi sladic, lahko na MojaČokolada.si nakupiš v celem spektru okusov. V tole tortico spadajo njihova mlečna, bela in jagodna čokolada. Prav vse so za dol pasti!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Piškotno dno:
250 g OREO piškotov
60 g masla
Mlečna čokoladna krema:
200 g BAM mlečne čokolade
250 g sladke smetane
3 lističi želatine
Bela čokoladna krema:
200 g BAM bele čokolade
250 g sladke smetane
3 lističi želatine
Jagodna čokoladna krema:
200 g BAM jagodne čokolade
250 g sladke smetane
3 lističi želatine
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 22 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
S klikom na sestavino odsurfaš v spletno trgovino Mojačokolada.si, ker pa sva tako navdušena nad čokoladami, sva ti uredila 10 % popust ob nakupu s kodo MIDVA10!
Postopek
Piškotno dno:
- Maslo raztopi, piškote pa fino zmelji.
- Maslo in piškotne drobtine zmešaj in ju pritisni ob tortno dno, na katerega je postavljen tortni obroč.
- Po notranji strani tortnega obroča namesti acetatno folijo.
Čokoladne kreme:
Vse tri čokoladne kreme pripravi po enakem postopku.
BAM čokolade v obliki kapljic so kot nalašč za kreme, saj se zaradi enake velikosti lepo stopijo, maščoba v njej ne odstopi, da o okusu niti ne govoriva – midva sva se komaj zadrževala, da nisva vse čokolade kar tako pojedla 🙂
- 200 ml sladke smetane pretepi do čvrste stepene smetane.
- Čokolado in preostalih 50 ml sladke smetane mešaj nad nizkim-srednjim ognjem, da se povsem raztopi.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da nabreknejo. Ožemi jih in vrzi k čokoladi.
- Mešaj, dokler se želatina v čokoladi popolnoma ne raztopi.
- Čokolado odstavi in počakaj, da se ohladi do mlačnega, nakar jo s spatulo primešaš k smetani.
- Dobljeno kremo nanesi na nastajajočo torto, ki jo nato takoj postaviš na hladno.
- Preden na tortico naneseš novo kremo, mora biti prejšnja dovolj strjena – tako bodo plasti lepo ravne.
- Postopek ponovi s preostalimi čokoladami.
Od torte se moraš zdaj žal posloviti vsaj za 6 ur, še bolje pa kar čez noč. Medtem naj te pridno čaka v hladilniku.
Predlog okrasitve:
Midva sva najini novi tortici klasičnega okusa poveznila krono iz jagodičevja in tankih OREO piškotov.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Lep pozdrav,mene pa zanima če se še da kje drugje kupit jagodno čokolado,ker na mojičokoladi so jo razprodali.Hvala za odgovor.
S čim bi lahko nadomestili jagodno čokolado? Imam mlečno, imam belo (oboje BAM), jagodne pa ni na zalogi 🙁
Saša,
žal take jagodne čokolade drugje nisva zasledila, je pa nujno potrebna za pravi Planica okus. Sicer pa lahko zamenjaš z belo čokolado s sadnim okusom.
LP, Midva
Pozdravljena, ali lahko namesto BAM čokolade uporabim navadno Milka čokolodo (sprašujem za belo in mlečno čokolado). Ali potem količina ostane ista?
Živijo, Andreja.
Tako je, količine ostanejo iste.
Pozdravljeni, bela čokolada Bam je razprodana. Bi lahko uporabila tudi belo čokolado Bam za fontano? Je kaj razlike? Lp 🙂
Tanja,
glede na deklaracijo neke občutne razlike ne bi smelo biti.
Brez težav lahko uporabiš to čokolado 🙂
Veselo peko, Midva
Živjo,
so Oreo piškoti zmleti celi, ali le “piškotni” del, brez kreme?
Hvala!
Katja,
piškoti so celi 🙂
Lp, Midva
Živijo
Je potrebna uporaba folije zaradi višine torte, ali samo zaradi lažje odstranitve pekača od torte?
Urška,
folija je zaradi lažje odstranitve ter lepega roba.
LP, Midva
Pozdravljeni.
Mene pa zanima, če vse količine ostanejo iste za pekač premera 25cm, glede na to da sta vidva uporabila pekač premera 22cm? Hvala, lp
Špela,
torta bi prišla kar nizka.
Za preračun na svojo velikost pekača uporabi TORTOPRETVORNIK: https://midvakuhava.si/tortopretvornik/
Zamenjava za želatino?
Nimam dobrih izkušenj s temi lističi.
Romi,
lahko poskusiš z želatino v prahu, ki jo namočiš v nekaj žlicah vode. Postopek pa je sicer naprej enak.
Pozdravljena.
Res si zelim poskusiti to torto, vendor name zanima, kaksne druge cokolade Lahko Se uporabim?
Hvala in Lp,
Katarina
Katarina,
lahko uporabiš tudi druge čokolade z okusom, ampak morajo biti dobre tudi same po sebi 🙂
3 listi želatine so bili absolutno preveč za eno plast kreme za naš okus. Krema je zato delovala kot strjeni puding. Naslednjič bom zmanjšala želatino na 1 list. Okus je pa 1 A!
Marjetka,
Super, da vam je teknila – seveda pa bo recept vsak prilagodil svojemu okusu 🙂
Torta je fenomenalna, dodala sem malo vanilijeve paste v belo plast, niso mogli prehvalit okusa, vsi so rekli, da je isti kot sladoled Planica 🙂 Aja, seveda BAM čokolada – kot v receptu.
Sabina,
super! Vesela sva za tvoj sladki uspeh 🙂
Mene pa zanima ce lahko namest bam čokolade uporabim kaksno drugo pa kero priporočate
Sara,
v redu bo tudi kaka druga jagodna čokolada.
Ali bi se dalo torto tudi obleči v tičino maso? Bi zdržala ali je preveč rahla? hvala in lp
Urška,
če torto dobro obdaš z masleno kremo, jo lahko oblečeš v tičino.
Zdravo.
Ali lahko namesto jagodne cokolade uporabim spasirane jagode.
Lp nina
Nina,
lahko, a potem moraš občutno povečati količino želatine.
Pozdravljena,
bi lahko namesto plasti z jagodno čokolado naredila kar plast z jagodnim moussom (zmiksane jagode, smetana, želatina?)
Klavdija,
lahko narediš tako, kot si napisala – moralo bi biti OK.
Pozdravljena, kaj bi se zgodilo, če bi naredila kremo z belo čokolado in jo na koncu samo pobarvala z barvilom z okusom jagoda?
Bi uspelo in bilo okusno?
Namreč nikjer v trgovini nisem našla roza bam čokolade, za naročilo po pošti pa sem prepozna.
Karmen,
seveda lahko tako narediš.
Pozdravljena,
bi lahko med kreme dala klasičen čokoladen biskvit ali so premehke?
Hvala! Lp
Seveda, lahko brez problema dodate biskvit:)
Pozdravljeni nesreči sem naročila ruby Bam čokolado in ne jagodne. Se vam zdi, da je to zelo narobe? Je možno, da se okusi ne bi ujemali? Hvala in Lp
Zdravo:) super bo tudi ta čokolada:)