Čokoladni fondant z aromatiziranim sladoledom
Najboljše pride na koncu
Bogat čokoladni fondant, znan pod imenom lava cake, spada v sam vrh dekandentih sladic, ki z velikim pokom zaključijo še tako ekstravagantno večerjo.
Srž te zvrnjene čokoladne sladice tiči v njenem tekočem čokoladnem jedru. V originalu je fondant ravno prav pečena čokoladna zmes, ki je zunaj krhka in pečena, v sredini pa še tekoča. To seveda pomeni, da je njena priprava zahtevna, popolno pečena pa le redko.
Poleg pa nekaterim ni všeć okus surovega biskvita, na kar spominja sredica sladice.
Midva ničesar ne prepuščava naključju, kaj šele sladico za božično večerjo! Pripravila sva fondant, ki ima zagotovljeno tekoče jedro. Trik je v hladnem ganachu, ki se med peko stopi še tako neukemu slaščičarju.
Ker gre za praznično večerjo, pa sva v sladico pretihotapila tudi Bailey’s liker, tako v fondant kot v sladoled, ki ga spremlja.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept za 4 porcije
Čokoladni fondant:
90 g masla
150 g žlahtne temne čokolade s 70 % kakava
3 jajca
50 g sladkorja
½ stroka vanilije
2 žlici Bailey’s likerja
30 g pšenične bele moke
Čokoladni ganache:
50 g žlahtne temne čokolade s 70 % kakava
50 ml sladke smetane
sladkor v prahu po okusu
Za posodice:
maslo
beli kristalni sladkor
Sladoled z likerjem:
250 g vanilijevega sladoleda
3 žlice Bailey’s likerja
Postopek
Čokoladni ganache:
- V kozici zavremo sladko smetano in jo prelijemo čez nalomljeno temno čokolado.
- Mešamo, da se čokolada povsem stopi, nato sladkamo po okusu.
- Čokoladni ganache postavimo za vsaj 2 uri v hladilnik.
Sladoled z likerjem:
- Vanilijev sladoled pustimo 15 minut na sobni temperaturi, da se malce zmehča.
- K sladoledu prilijemo liker in ga dobro premešamo.
- Posodo s sladoledom postavimo v zamrzovalnik, da se sladoled strdi.
Priprava posodic za peko:
- Vsako posodico po notranji strani radodarno premažemo z zmehčanim maslom.
- V posodico stresemo žlico belega sladkorja in jo obračamo nad globokim krožnikom. Tako se bo sladkor prijel na dno in stene posodice, odvečni pa bo padel na krožnik.
- Postopek ponovimo z vsemi posodicami.
- Maslo poskrbi, da bo tortica res padla iz posodice, sladkor pa bo tvoril hrustljavo karamelizirano skorjico.
Čokoladni fondant:
- Pečico segrejemo na 220 °C, funkcija gretja zgoraj in spodaj.
- V pisker zlijemo nekaj centimetrov vode, nanj pa postavimo skledo.
- Vse skupaj postavimo na šporget in tako pripravimo vodno kopel.
- V skledo nalomimo čokolado in stresemo maslo.
- Mešamo, da se čokolada in maslo povsem stopita in dobimo žametno čokoladno zmes.
- V drugo posodo stresemo jajca, sladkor, liker in semena polovice stroka vanilije.
- Vse skupaj penasto sklofamo.
- Čokoladno zmes zelo počasi vmešavamo v jajčno zmes, da se ta ne segreje prehitro.
- Postopoma primešamo še moko.
- Maso natočimo v posodice skoraj do polovice.
- V sredino nadevamo 1-2 žlici ganacha. Potrudimo se, da ga na sredino spravimo čim več, a se ne sme dotikati robov.
- Preostalo maso razdelimo med posodicami, da pokrijemo čokoladno jedro.
- Posodice zvrstimo na pekaču, ki ga postavimo v pečico.
- Po 11 minutah peke pri 220 °C bo čokoladni fondant nared.
Postrežba:
- Z nožkom zaokrožimo okoli fondanta, da se prepričamo, da se ni prijel na posodico.
- Na posodico postavimo na glavo obrnjen krožnik, nato oboje zvrnemo in odstranimo posodico.
- Fondant posujemo s sladkorjem v prahu, zraven pa čmoknemo kepico sladoleda z likerjem.
- Za piko na i zraven stresemo še jagodičevje.
- Zdaj pa veselo zarežemo in se čudimo.
Sladek tek!