Pisana rulada z maskarpone sirom
Tako dobra, da se ti zrola
Pomlad je tu! Zunaj vse cveti, žvrgoli ali pa brenči. Povabi pomlad tudi v svoj dom in zrolaj eno sočno pisano rulado, pri kateri bo hitro pošla še zadnja rezina.
Njen prerez razkriva spirali iz klasičnega biskvita in šarene maskarpone kreme, vmes pa veselo ždi plast marelične marmelade.
Ne kompliciraj, uživaj – to velja tudi za veliko noč!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Biskvit:
5 jajc
5 žlic sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker vanilin sladkorja
lupinica pol limone
1 žlica limonovega soka
5 žlic moke
0,5 žličke Dr. Oetker pecilnega praška
Nadev:
250 g maskarpone sira
200 ml sladke smetane za stepanje
1 Dr. Oetker vanilijev strok
2-3 žlice Dr. Oetker Sladkega prahu
Dr. Oetker barve za kolače (rumena, zelena, modra, rdeča)
Ostalo:
marelična marmelada
Dr. Oetker okrasne cvetlice
Dr. Oetker pastelne dekorativne kroglice
Postopek
Biskvit:
- V posodo ubij 5 jajc in dodaj 5 žlic sladkorja, vrečko vanilin sladkorja, lupinico pol limone in žlico limonovega soka.
- Sestavine miksaj 10 minut, da nastane svetlorumena penasta zmes s povečanim volumnom.
- V drugi posodi zmešaj 5 žlic moke in pol žličke pecilnega praška.
- Suhe sestavine presej k mokrim in vse skupaj na hitro pomešaj.
- Na pladenj za peko postavi list papirja, nanj pa zlij biskvitno maso in jo poravnaj.
- Biskvit peci 5-10 minut pri 180 ºC.
- Takoj po peki biskvit položi na čisto kuhinjsko krpo tako, da je peki papir na vrhu.
- Tega previdno odstrani, nato biskvit zopet obrni – tako bo lepša površina na zunanjem delu rulade.
- Še vroč biskvit zvij skupaj s krpo in ga pusti, da se ohladi.
Nadev:
- 200 ml sladke smetane za stepanje premlati v stepeno smetano.
- V posodo stresi 250 g maskarpone kreme ter dodaj 2-3 žlice sladkega prahu.
- Strok vanilije po dolgem razpolovi, z ostrim robom noža pa postrgaj semena iz obeh polovic.
- Vanilijeva semena dodaj h kremi, ki jo dobro premešaš.
- H kremi s spatulo nežno vmešaj še stepeno smetano.
- Kremo razdeli med posodice na 4 enake dele.
- K vsaki kremi primešaj eno do dve kapljici poljubne barve za kolače.
Oblikovanje:
- Ohlajen biskvit razgrni in ga premaži z marelično marmelado.
- Vsako izmed štirih krem natlači v svojo dresirno vrečko.
- Kreme po dolgem nabrizgaj po biskvitu v štirih enako širokih pasovih.
- Rulado tesno zvij, pri čemer si pomagaš s krpo.
- Prenesi jo na alu folijo in jo tesno zavij vanjo, nato pa jo za vsaj 4 ure postavi v hladilnik.
Okrasitev:
Po ruladi nabrizgaj stepeno smetano, h kateri primešaš modro barvo za kolače.
Po njej razporedi pastelne kroglice in okrasne cvetlice.