Ocvrte ribje palčke z bučno majonezo
Cesarjeva hrustljava oblačila.
Ko govorimo o ribjih palčkah, imamo v mislih močno procesirane, pravilno oblikovane panirane palčke, ki se ponašajo s toliko okusa kot z dejansko vsebnostjo rib.
Pozabimo na to industrijsko zmleto žalost in si raje pripravimo ultimativne palčke iz fileja rdeče šarenke, ki se skriva pod hrustljavo skorjico pivskega testa.
Ker gre za sladkovodno ribo, sva tokrat obrnila hrbet sredozemskim okusom in se zazrla v zemeljske. Majoneza iz bučnega olja je bogata in kot nalašč za ocvrto ribo, s svojim okusom pa sezuje tudi najbolj obute gurmane.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Riba:
700 g filejev rdeče šarenke
sol
poper
Pivsko testo:
250 ml piva
150 g moke
50 g škroba
1 žlička česna v prahu
1 žlička sladke rdeče paprike
2 ščepca soli
2 žlički pecilnega praška
Bučna majoneza:
1 rumenjak
150 ml bučnega olja
1 žlička limoninega soka
1 žlička gorčice
sol
poper
Postopek
Bučna majoneza:
- V skledo vržemo rumenjak, gorčico in limonin sok ter jih zmešamo z metlico ali električnim mikserjem.
- Bučno olje dodajamo v zmes počasi, v tankem curku, medtem pa nenehno miksamo. Ta postopek traja približno 2 minuti.
- Nastati mora gosta in rahlo želatinasta zmes – majoneza.
- Majonezo solimo in popramo po okusu.
Priprava ribe:
- File šarenke postavimo na desko s kožo navzdol.
- Iz fileja izpulimo koščice, za kar uporabimo pinceto.
- Iz fileja izrežemo tudi vse plavuti.
- Z ostrim in tankim nožem pri ozkem delu fileja previdno zarežemo v maščobno plast med mesom in kožo.
- Z dolgimi rezi nato odrežemo kožo, pri tem pa narahlo tiščimo navzdol. Nič ni narobe, če kak milimeter mesa ostane na koži ali kak kos kože na fileju.
- File solimo in popramo z obeh strani, nato ga prečno narežemo na enako debele rezine.
Priprava pivske mase:
- V posodi zmešamo moko, škrob, česen v prahu, sladko rdečo papriko, sol in pecilni prašek.
- 3 žlice mešanice nakupčkamo na ločen krožnik.
- V posodo zlijemo pivo, dobljeno maso pa zmešamo z metlico.
Cvrtje:
- Za cvrtje uporabljamo posodo z debelimi stenami, saj bolje ohranja temperaturo.
- V posodi segrejemo olje za cvrtje na srednji-visoki stopnji.
- Da je olje dovolj vroče, preverimo s kuhalnico – ko jo vtaknemo v olje, se morajo okoli nje pojaviti mehurčki.
- Pograbimo kos ribe, ga povaljamo po suhi mešanici na krožniku in ga stresemo, da se znebimo odvečne mešanice.
- Zdaj kos ribe pomočimo v pivsko maso in ga oblečemo vanjo z vseh strani, nato ga previdno pomočimo v vroče olje.
- Postopek ponovimo, da napolnimo posodo.
- Med cvrtjem s penovko preverimo, da se ribje palčke niso prijele na dno posode.
- Palčke cvremo 2-3 minute – eno lahko žrtvujemo, da preverimo, ali je meso v celoti skuhano.
- Ocvrte palčke s penovko prenesemo v skledo, ki je na debelo obdana s papirnatimi brisačkami ali servieti, da se znebimo čim več odvečnega olja.
Ribji tek!