Torta banana split
Retro do zadnjega kosa
Že sam en met očesa na to torto je dovolj, da te popade huda nostalgija.
Banana split je legendarna sladoledna kupa, znana po razpolovljeni banani, kupu smetane in nepregledni količini sladkega kiča, kot so čokoladni preliv, kandirano sadje, čokoladne mrvice in vaflji vseh barv in oblik. Najbolj drzne slaščičarne pa so vanjo zapičile še kak dežniček ali dva.
Ta torta se opisani zmešnjavi približa ne le po kaotičnem izgledu, temveč tudi po odličnem okusu – v njej najdeš hrustljavo piškotno dno, vanilijevo kremo in razpolovljene banane, na vrhu pa ravno prav debelo plast šlag kreme, ki nese težo vseh pisanih čudes.
Da je lahko ta torta tako slastna kot okrancljana, poskrbi krdelo Dr. Oetker izdelkov.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Piškotno dno:
120 g masla
250 g drobtin maslenih piškotov
Krema:
2 vrečki Dr. Oetker puding vanilija
500 g maskarpone sira
400 g sladke smetane
800 ml mleka
8 lističev Dr. Oekter želatine
7 žlic sladkega prahu
1 žlička vanilijeve paste
Banane:
4 srednje banane
Za povrh:
2 vrečki Dr. Oetker šlag pene
300 ml hladnega mleka
Dr. Oetker čokoladne mrvice
čokoladni preliv
kandirane češnje
vaflji
Navedene sestavine ustrezajo pekaču s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Priprava
Piškotno dno:
- 250 g maslenih piškotov zdrobi v skledi, vrečki ali pa jih zmelji v multipraktiku.
- Dodaj 120 g stopljenega masla in dobro premešaj.
- Tortni obroč nastavi na premer 26 cm in ga postavi na podstavek za torte.
- Po notranji strani obroča nanesi acetatno folijo.
- Piškotno zmes razporedi po tortni podlagi, nato jo pritisni ob dno in poravnaj.
- Piškotno dno postavi v hladilnik.
Krema:
- V posodici z metlico zmešaj 200 ml mleka in obe vrečki pudinga.
- Preostalih 600 ml mleka zlij v kozico in jo pristavi nad ogenj.
- Mleko zavri, nato ogenj zmanjšaj in vanj z metlico vmešaj pudingovo zmes.
- Kuhaj, da se puding zgosti, nato ga odstavi.
- Puding tesno pokrij s prozorno folijo za živila, tako, da vmes ni nič zraka.
- Puding naj se tako ohladi na sobno temperaturo.
- V eni posodi stepi 400 g sladke smetane.
- V drugo posodo pa stresi ohlajen puding in ga električno mešaj, da nastane kremen.
- Primešaj 500 g maskarpone sira, 7 žlic sladkega prahu in 1 žličko vanilijeve paste.
- 8 lističev želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo.
- Ožemi jih in vrzi v kozico, nato pa pristavi nad nizek ogenj.
- Želatino segrevaj, da se popolnoma stopi, nato jo brž električno primešaj h kremi.
- Na koncu s spatulo nežno primešaj še stepeno smetano.
Tortogradnja:
- Banane olupi in jih podolgem razpolovi.
- Polovičke banan razporedi po piškotnem dnu tako, da so ukrivljene okoli sredine.
- Po dnu in bananah vlij kremo, nato jo poravnaj in pogladi.
- Torto postavi v hladilnik za vsaj 6 ur.
Za povrh:
- S torte odstrani tortni obroč in acetatno folijo.
- V 300 ml hladnega mleka stresi obe vrečki šlag pene, nato vse skupaj dobro električno premlati.
- Dobljeno peno nabrizgaj po vrhu torte.
- Torto izdatno okiči z vaflji in kandiranimi češnjami ter pošteno pošpricaj s čokoladnim prelivom.
- Ne pozabi na mega dozo čokoladnih mrvic!