Frozen yogurt lučke z meto in borovnicami
Kdor ga kupi, se zastrupi
To spomladansko nihanje med dežjem in soncem dela čudeže za vso zelenje. Očitno je na najinem vrtu imela meta že vsega dovolj in se ji je kratkomalo odpeljalo. Iz prijetne rastlinice je nastalo podivjano grmovje, ki je aromatično grozilo ostalim vrtninam. Ni preostalo drugega, kot da sva metin teror preprečila in jo delno posekala.
Tuhtala sva, kaj bi ustvarila s polnimi naročji mete in brskanje po policah trgovine je razkrilo pravi zaklad! Pograbila sva sladkor za izdelavo sirupa od mojstrov Wiener Zucker in z njim pripravila odličen metin sirup.
Sicer bi lahko ves metin sirup uporabila za slasten in osvežilen napitek, ki poživi vroče poletne dni, a se nama je ravno zaluštalo frozen yogurt lučk z metinim sirupom in borovicami.
Slastne sladoledne lučke so kot nalašč za začepiti usta vreščeči otročadi ali klepetavi sosedi.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Za sirup si priskrbi:
300 g mete s stebli vred
1 kg sladkorja za izdelavo sirupa Wiener Zucker
750 ml vode
V frozen yogurt spada:
800 ml jogurta na grški način
100 g borovnic
po okiusu metin sirup (midva okoli 1,5 dl)
Midva sva iz naštetih sestavin pripravila 12 lučk.
Postopek:
Sirup:
Sirup pripravi po klasičnih navodilih, ki se nahajajo na hrbtu embalaže. Legendarni sladkor za izdelavo sirupov Wiener Zucker raztopi v 750 ml vode, zavri in kuhaj tako dolgo, da raztopina postane bistra. Z njo prelij meto, nato vročeglavko za 48 ur postavi na hladno.
Po dvodnevnem počitku sirup precedi in ga za 3 minute pokuhaj ter nalij v sterilne steklenice. Zapri jih in pospravi.
Frozen yogurt:
Najprej se loti borovničeve osnove. Borovnice pokuhaj, da se zmehčajo, nato počakaj, da se ohladijo.
Jogurt zmešaj s poljubno količino metinega sirupa. Midva sva ga uporabila 150 ml.
V model za lučke vlij jogurt 1 cm od roba, na vrh pa žlico borovničeve osnove. Pograbi leseno špino in jo parkrat zapiči v model. Tako bodo lučke imele unikatne vijolične vzorce.
V vsak model vtakni leseno paličko za sladoled in vse skupaj stlači v zamrzovalnik.
Lučke bodo nared nekje po treh urah. Če ne bodo želele same skočiti iz modelov, te na hitro potopi v vročo vodo.
Spet se je pokazalo neizprosno sonce in tebi je zakuhalo. Brž pograbi frozen yogurt lučko in si sladko uravnaj temperaturo.
Sladki tek!
Ojla, že nekaj časa vaju spremljam in sta mi top! Sploh torte so odlične 😋 pri tem receptu pa me zanima kje sta dobila toliko mete.
Lp, bodita super še naprej
Pia,
hvala, ker naju spremljaš! 🙂
Toliko mete pa sva midva vzgojila kar na domačem vrtu 😉