Jogurtova pita z gozdnimi sadeži
Osvežujoče sladke kocke
Le kdo se brani dobre pite? Med dve plasti krhkega testa stlačen kremen in sočen nadev z gozdnimi sadeži predstavlja popoln grižljaj!
Da se za dobro pito ni potrebno matrati s posebnimi pekači, dokazuje tale recept. Pito preprosto nareži na luštne in priročne kocke in jo razdeli naokoli.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Krhko testo:
400 g pšenične bele moke
220 g masla
100 g sladkorja
1 vanilin sladkor
1 pecilni prašek
4 rumenjaki
Nadev:
700 g jogurta borovnica ali jagoda Radi imamo domače
250 g kisle smetane Radi imamo domače
6 žlic pšenične bele moke Radi imamo domače
2 vanilijeva sladkorja
120 g sladkorja
lupinica 1 limone
4 beljaki
Jagodičevje:
400 g zamrznjenih gozdnih sadežev
Postopek:
Postopek
Jagodičevje:
- Zamrznjene gozdne sadeže stresemo v cedilo in jih odtajamo.
Krhko testo:
- Vse sestavine, razen masla, zmešamo skupaj.
- Hladno maslo narežemo na kocke in ga primešamo k ostalim sestavinam.
- Med miksanjem se bo zmes oblikovala v drobtine, ki jih nato stisnemo v kepo.
- Kepo testa razpolovimo, vsako polovico pa povijemo s prozorno folijo za živila.
- Eno postavimo v hladilnik, drugo pa v zamrzovalnik, oboje pa za 30 minut.
Nadev:
- Beljake stepemo do čvrstega snega.
- V posodi z mikserjem zmešamo jogurt, kislo smetano, vanilin sladkor, sladkor, moko in lupinico ene limone.
- Na koncu s spatulo primešamo še sneg iz beljakov.
Oblikovanje:
- Na delovno površino položimo list papirja za peko in na njemu razvaljamo testo iz hladilnika do velikosti dna izbranega pekača.
- Razvaljano testo s papirjem za peko postavimo v pekač.
- Po testu zlijemo jogurtov nadev.
- Odmrznjenim gozdnim sadežem odlijemo odvečno tekočino in jih razporedimo po jogurtovem nadevu.
- Iz zamrzovalnika vzamemo drugo polovico testa in jo na grobo naribamo po vsej površini pite.
Peka:
- Pito pečemo 50-60 minut pri 180 °C.
Pitast tek!