Štefani pečenka z BBQ glazuro
Štefka s pečenko.
Nimava pojma, kdo je Štefka, ki stoji za to legendarno pečenko, niti naju ne zanima, zakaj je vanjo stlačila jajca – važno je le, da Štefani pečenka z vsakim prihodom na mizo ukrade dih in zapelje brbončice. Kot nalašč torej za hudo obloženo praznično mizo!
Klasični okus Štefani pečenke se izkaže za odlično podlago drzni glazuri – hitri in poenostavljeni BBQ omaki.
Zlata vredna lastnost te mlete pečenke pa je, da je res enostavna za pripravo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Pečenka za približno 6 oseb:
4 trdo kuhana jajca
1 kg govejega mletega mesa (pleče)
1 velika suha bela žemlja
2 dl mleka
1 čebula
2 žlici oljčnega olja
1 jajce
1 zvrhana žlica kisle smetane
2 žlici krušnih drobtin
1 žlička česna v prahu
timijan
2 žlički morske soli
poper
BBQ glazura:
1 dcl piva
4 žlice kečapa
1 žlica worchestershire omake
1 žlica rjavega sladkorja
Naročnik recepta je Mercator.
Postopek
BBQ glazura:
Pivo, kečap, worcestershire omako in sladkor zmešamo v skodelici.
Pečenka:
- Suho žemljo narežemo in namočimo v mleku.
- Čebulo na drobno nasekljamo in popražimo na olju, da ob robovih porjavi.
- V večji posodi zmešamo ožeto žemljo, mleto govedino, popraženo čebulo, jajce in kislo smetano.
- Dodamo česen v prahu, timijan, sol in poper.
- Primešamo 2 žlici drobtin, če je masa še vedno premokra, pa dodamo kako več.
- Na pekač nanesemo tretjino mesne zmesi, po sredini zvrstimo jajca, čez njih pa nakupčkamo preostanek zmesi.
- Vse skupaj stisnemo in oblikujemo v lično štruco.
- Pečico segrejemo na 180 °C in ji za 1 uro zaupamo peko pečenke.
- Prvih 15 minut pečenko pustimo povsem na miru, da se malce zapeče, nato jo na vsakih 10-15 minut izdatno premažemo z glazuro.
Po koncu peke pustimo pečenko še 10 minut pri miru, nato jo postavimo na ogled. Uglajeno druženje se bo nemudoma spremenilo v hud boj za sleherni kos sočne pečenke.
Štefani pečenka se odlično razume z maslenim grahom in pire krompirjem.
Štefkin tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!