Božično maslo
Čez 22 dni te obišče Rudolf
Decembrsko obdarovanje je kompleksen projekt, zato je za Božička ključnega pomena, da gre vse po maslu. Takem, doma narejenem, z brusnicami in orehi.
Midva sva nora na domače maslo, še posebej pa sta nama pri srcu domače maslo s sivko in jagodno maslo.
V družbi sveže pečenega kruha je božično maslo prava praznična poslastica in imeniten zajtrk, večerja ali predjed. Poleg tega pa se odlično znajde tudi v kuhi kot nadomestek dolgočasno navadnega masla – na steaku, pri perutnini ali pa v omakah.
Brusnice in limonina lupinica navdušijo s sladko-kislim okusom, timijan in morska sol skrbita za ravnotežje, orehi pa dajo maslu odlično hrustljavo teksturo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
500 ml sladke smetane
noževa konica limonine lupine
2 ščepca grobe morske soli
2 vejice timijana
30 g suhih brusnic
30 g orehovih jedrc
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Priprava masla:
- Postopek priprave domačega masla je mačji kašelj. Sladko smetano vlij v višjo posodo in jo prični mlatiti z električnim mikserjem.
- Ko smetano premlatiš do stepene smetane, se nikar ne ustavi, temveč nadaljuj, dokler se tekočina ne loči od maščobe.
- Nastala tekočina je pinjenec in jo lahko prihraniš za kak drug recept, kepa maščobe je pa maslo.
- Maslo dobro stisni z obema rokama in ga speri pod tekočo hladno vodo.
Bogatenje masla:
- V možnar osmukaj listke timijana ter stresi grobo sol in limonino lupinico. Tlači in mečkaj, da dobiš zelenkasto zmes.
- Če ne uporabljaš možnarja, timijan preprosto nasekljaj.
- Z ročnim mikserjem v maslo zmešaj najprej timijanovo zmes, nato pa še suhe brusnice in orehova jedrca.
- Prozorno folijo za živila raztegni po delovni površini in po sredini oblikuj kačo iz masla, dolgo približno 10 cm.
- Folijo prepogni čez maslo, da ga tesno objame, nato pa zarolaj.
Z obeh strani pograbi folijo, nato vanjo zavij maslo kot bombon. - Maslo postavi v hladilnik, kjer naj pridno čaka, da se strdi.
Po jutranjem prilomastu v kuhinjo te niti kava ne more tako zbuditi kot pogled na sveže pečen kruh in bogato božično maslo, ki kar čaka, da se raztopi od vsega dobrega.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!