Spomladanska skleda z dimljeno postrvjo, šparglji in poširanim jajcem
Že prva skleda prinese pomlad
Sonček, ptički, cvetenje in ravno pravšnje temperature. Ah ja, to je pomlad. Zdi se, da v obdobju prebujanja narave že avtomatsko nosimo nasmešek na obrazu, ki pa se lahko z eno pisano skledo prelevi v pravo režanje.
Govora je o spomladanski skledi (bovli), osnovani na proseni kaši, ki pisano združi regrat, šparglje in korenček, za beljakovine pa se udarita dimljena postrv in poširano jajce.
Kot da opisano še ni dovolj spomladansko, pa za njeno sočnost poskrbi preliv iz čemaža. Kot vedno, moramo pri nabiranju paziti, da ne bomo doma ušpičili preliv iz šmarnice.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept za 4 sklede
Skleda:
300 g prosene kaše
4 jajca
4 pesti regrata
1 šopek špargljev
2 korenčka
200 g dimljene postrvi
Preliv:
1 šopek čemaža
2 žlici majoneze
2 žlici jogurta
limona
sol
poper
Postopek
Čemažev preliv:
- V sekljalnik stlačimo šopek čemaža in čmoknemo majonezo in jogurt.
- Zmiksamo do zelene zmesi, ki jo po okusu začinimo z limoninim sokom, soljo in poprom.
Blanširani šparglji:
- Špraglje splaknemo, nato enega upognemo in opazujemo, kje se prelomi. Na približno istem mestu prerežemo tudi ostale šparglje. Na ta način ločimo olesenele dele od užitnih.
- Šparglje narežemo na tretjine.
- V široki posodi ali ponvi zavremo vodo, jo solimo in vanjo stresemo narezane šparglje.
- Kuhamo jih 2-3 minute, odvisno od debeline špargljev, nato jih stresemo v cedilo in ohladimo pod tekočo hladno vodo, da zaustavimo kuhanje.
Skleda:
- Korenčka olupimo, nato pa z mandolino, lupilcem ali nožem narežemo na tanke trakove.
- Proseno kašo splaknemo pod tekočo vodo.
- Zavremo večjo količino vode in jo solimo, nato v njej 15 minut kuhamo proseno kašo.
- Odcedimo jo in premešamo, nato pa razporedimo po skledah.
- V vsako skledo razporedimo po pest splaknjenega regrata, četrtino blanširanih špargljev in četrt korenčkovih trakov.
- Po vrhu nadrobimo dimljeno postrv.
Poširano jajce:
- V širok lonec ali ponev nalijemo za tri prste vode in dodamo 0,5 dl kisa.
- Segrejemo jo do vretja, nato ogenj zmanjšamo – voda ne sme brbotati.
- Vodo v loncu zavrtimo, da nastane vrtinec.
- V nizko skodelico ubijemo jajce in ga zvrnemo v sredino vrtinca.
- Jajce kuhamo 3-4 minute, oziroma toliko, da se beljak strdi (rumenjak mora biti na dotik mehak, beljak pa čvrst).
Postrežba:
- Na vrh sklede poveznemo poširančka, nato pa se je lahko lotimo.