Čokoladna torta z meto
Torta metolada
Meta je eno izmed tistih zelišč, ki se odlično ujame s čokolado. To zimzeleno kombinacijo so ušpičili tudi pri Dr. Oetker v obliki izjemnega Creative pudinga čokolada-meta.
Kot kontrast slastni in enostavno pripravljeni puding kremi pa pod njo postavi žmohten Hershey’s biskvit.
Pa se ustavi le pri enem kosu, če se moreš.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Sestavine za Hershey’s biskvit:
210 g sladkorja
120 g moke
35 g Dr. Oetker kakava za kolače
1 jajce
120 ml mleka
60 ml olja
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
110 ml vrele vode
5 g Dr. Oetker pecilnega praška
5 g sode bikarbone
ščepec soli
Čokoladna krema z meto:
600 ml mleka
2 vrečki Dr. Oetker Creative pudinga čokolada meta
500 g maskarpone sira
250 ml sladke smetane za stepanje
5 žlic Dr. Oetker Sladkega prahu
1 paket Dr. Oetker nastrgane čokolade
6 listov Dr. Oetker želatine
Navedene sestavine ustrezajo pekaču s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Hershey’s Biskvit:
- Recept za ta klasični biskvit ne potrebuje sprememb in se ponaša z globoko črno barvo ter bogatim in sočnim okusom.
- V eni posodi zmešaj 210 g sladkorja, 120 g moke, 35 g kakava, 5 g pecilnega praška, 5 g sode bikarbone in ščepec soli.
- V drugi posodi zmiksaj eno jajce, 120 ml mleka, 60 ml olja in žličko vanilijeve arome.
- Mokre sestavine električno vmešaj k suhim sestavinam, da dobiš homogeno zmes.
- Zavri vodo in jo primešaj k masi.
- Na pod pekača položi papir za peko, vanj vlij maso in ga zarini v pečico, segreto na 180 ºC.
- Po približno 55-60 minutah živčnega postopanja po kuhinji, je biskvit le nared. V to se dodatno prepričaj še z vbodom zobotrebca.
- Ko se biskvit ohladi, mu odreži hribček, da bo na vrhu povsem raven.
- Odrezan kos biskvita nadrobi in ga prihrani za na vrh torte.
Čokoladna krema z meto:
- V skodelico zlij 200 ml mleka in stresi obe vrečki pudinga.
- Mleko in puding zmešaj v homogeno zmes.
- 6 listov želatine namoči v hladni vodi in jih pusti, da se napojijo.
- Preostalih 400 ml mleka zavri v kozici.
- Ogenj pod kozico zmanjšaj, v vrelo mleko pa vlij pudingovo zmes.
- Z metlico mešaj, da se puding skuha in zgosti, nato kozico odstavi.
- V puding nemudoma vrzi ožete liste želatine, nato z metlico mešaj, da se želatina povsem stopi.
- Puding naj se nekaj minut hladi.
- V posodo stresi 500 g maskarpone sira, nato vanj električno zmešaj še topel puding.
- Primešaj 5 žlic sladkega prahu.
- V ločeni posodi stepi 250 ml sladke smetane za stepanje, ki jo nato s spatulo nežno vmešaš v kremo.
- Na koncu v kremo primešaj še nastrgano čokolado.
Tortogradnja:
- Biskvit postavi na sredino tortne podlage, okoli njega pa zategni tortni obroč.
- Namoči ga z 10 žlicami mleka.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
- Na biskvit nanesi kremo in jo poravnaj ter pogladi.
- Po vrhu kreme potresi nadrobljen biskvit.
- Torto postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa čez noč.
Pred postrežbo po robu torte nabrizgaj stepeno smetano, zmešano z zelenim barvilom.