Škratje spirale
Še 12 dni in škratje si bodo oddahnili
Božičkovi škratje se po preteklih receptih počutijo zapostavljene. Na tebi je, da popraviš storjeno krivico in jih spraviš pod žaromete z njihovo mojstrovino.
Za vrtoglave piškote potebuješ:
260 g bele pšenične moke
85 g sladkorja v prahu
280 g masla
50 g sladkorja
2 žlički ekstrakta vanilije
noževa konica pecilnega praška
dva ščepca soli
barvilo v tubi
mali sladki okraski (mrvice, bunkice, ipd.)
Izdelavo škratjih piškotov prični seveda s testom. Zelo preprosto: vse iz zgornjega spiska, razen masla, barvila in okraskov, nameči v posodo in dobro premešaj.
Vsuj na sobno temperaturo segreto pokockano maslo in mešaj do enakomerne zmesi.
Dobljeno maso zbij v kepo, katero brž razpolovi na enaki kepici. Ena ostane v posodi z namenom, da jo preliješ z barvilom sebi ljube barve (tradicionalna je škratje zelena). Obarvano kepo konkretno premešaj.
Vsako polovico vtakni med dve plasti papirja za peko in razvaljaj enakomerno do debeline 5 mm.
Povaljanki pošlji v hladilnik za dve uri.
Vzemi dvobarvni plasti iz hladilnika, z vsake snemi en papir za peko in ju zlepi skupaj. Postavi jih tako, da bo obarvana plast na vrhu in nežno odstrani še vrhnji papir za peko.
Dvoplastno testo obreži v kvadrat in zvij v rolado. Razigranki pusti, da se igrivo povalja v razsutih okraskih.
Ko je roladica utrujena in dodobra prekrita z bleščečimi dodatki, jo spretno zavij v folijo za živila in zopet vrzi v hladilnik za dve uri, še bolje pa v zamrzovalnik za eno uro.
Zdaj pa te čaka natančen in nežen razrez rolade na spiralne rezine debeline okoli 0,7 cm – 1 cm. Dobljene kolutke ponosno postavi na pekač, obložen s papirjem za peko. Hitrost je lepa čednost, saj morajo biti koluti hladni pred peko.
Položi jih v škratjo peč, kjer naj se izboljšujejo 15-17 minut pri 160 stopinjah. Proti koncu peko pridno spremljaj, saj je čas do zaključka spiral odvisen od njihove debeline.
Ko vzameš škratje piškote iz pečice, jih drži z obema rokama in jih s telesom brani pred otroci, partnerjem, starši, prijatelji ali psom. Vonju se je namreč izjemno težko upreti. Pusti, da se piškoti na pekaču ohladijo in očvrstijo.
Po dobljeni bitki spiralne dobrote kot trofejo postavi na najbolj vidno mesto.
Zadnja znana fotografija pred vdorom piškotožercev:
Hrsk-hrsk!
Mamljivo!
Piskotozerci vdirajo…. Na pomooooooooc…
sprobani…njamska…ful dobri 🙂
Piskotki
meni so se vsi razlili v pečici….kaj sem nrdila narobe?
Zdravo, ginger!
Pomembno je, da je rolada res dobro ohlajena, da se nareže dovolj na tanko in da grejo dobljeni piškotki še hladni v pečico. Tudi pri uporabi pecilnega praška je potrebno biti previden saj, če ga je preveč piškotki preveč narastejo.
lp