Hrustljava medvedja vojska
Ho, ho ho, še 19 dni
Povedala ti bova, kako ustvariti lastno vojsko prikupnih medvedkov.
Za en medvedji regiment potrebuješ:
200g masla (narezanega na kose in segretega na sobno temperaturo)
80 g temnega sladkorja
1 vanilin sladkor
1 žlička vanilijeve arome
300 g moke
ščepec soli
Vojakom priskrbi tudi primerna orožja, na primer mandlje, lešnike in kandirane češnje.
Dodatno orodje:
papir za peko
medvedji model za piškote
aluminijasta folija
valjar
Maslo, sladkor, vanilin sladkor in aromo vanilije električno zmešaj v kremasto zmes.
V drugi posodo skozo cedilo presej moko in vanjo frcni ščepec soli.
Moko vmešaj v masleno zmes in vse lepo oblikuj v kepo testa, katero zaviješ v aluminijasto folijo in postaviš v hladilnik za pol ure.
Testo vtakni med dve plasti papirja za peko, da se ne prime podlage in valjarja ter ga zvaljaj do enakomerne debeline.
Z medvedjim modelčkom iz testa odtisni male borbenike in jih postavi na s papirjem obložen pekač. Z zobotrebcem jim vluknjaj oči in nos. K prsom jim potisni oreškasto ali sadno orožje in jim okoli ovij njihove šape.
Na vrsti je, da jih posuješ z disciplino in obliješ s pogumom ter se s solzico v očeh posloviš, ko jih pošlješ na urjenje v pečico.
Kaljenje iz medvedka v zlatorumeno zapečenega grizlija traja 10-15 minut pri 160 stopinjah. Pogosto jih preverjaj, da se ne prekurijo.
Sladke medvedke najprej pusti pri miru, da pridejo k sebi, nato pa jih ponosno postavi vsem na ogled.
Rada bi izpostavila še prava junaka bitke v Pečici:
General Mandelj, ki je iz pravega testa …
… in stotnik Lešnik, ki pazi hrbet sovojakov
Griz griz.
Heheh tok mata kjut recepte in tok kul narjene, prov vsak dan komi čakam, da vidm kaj sta prpravla 🙂
Tudi mene zanima kaj bo jutri 🙂
Se strinjam s Katarino!
sprobano…odlično 🙂 ful so mi fajni recepti…
Super stran! Sprobala ze nekaj receptov, vsi za prste obliznit!
Bi morda ti piskoti sli s pirino moko? Bele se izogibamo. Hvala za odgovor.
Živijo, belo moko lahko brez težav zamenjaš s pirino.
Veselo medvedje hrustanje!
lp, Midva 🙂
jaz sem v maso dodala še jajce, ker mi je testo drugače bilo preveč krhko… in so super 😉