Sendvič s počasi pečenimi rebrci in medeno-gorčično BBQ omako
Vsem zbranim dobro preštej rebra
Nekatere jedi blestijo v svoji enostavnosti in genialno hitri pripravi. Na drugi strani pa se bohotijo jedi, pri katerih je dolga in kompleksna priprava za kuharja pravzaprav enako pomembna kot končna jed.
Tale hudomušna rebrca predstavljajo najboljše iz obeh omenjenih svetov. Počasna kuha, polna omamnih dišav, ponuja en kup priložnosti, da jo kuhar prilagodi sebi. Požokaš, pomešaš ali poskusiš jih lahko tako pogosto, kolikor ti srce poželi. Po drugi strani pa lahko vse skupaj namečeš v pisker in za par ur pozabiš na to.
Za vrsto bližnjic v tem receptu poskrbijo Kotányi začimbe, predvsem odlična mešanica Magic Dust, ki je nepogrešljiva za slastna rebrca.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept za 8 sendvičev
Rebrca:
1 kg svinjskih reber brez kože
2 žlici začimbne mešanice Kotányi Žar Magic Dust
300 ml jabolčnega ciderja
Omaka:
200 g kečapa
150 ml jabolčnega ciderja
2 žlici gorčice
1 žlica medu
2 žlici jabolčnega kisa
1 žlica worcesterske omake
1 žlička Kotányi čebule v zrnju
1 žlička Kotányi mletega česna
2 ščepca soli
Sendvič:
8 majhnih štručk
150 g kislih kumaric
1 mlada čebula
Postopek
Rebrca:
- Pečico segrej na 160 °C.
- Veliko litoželezno posodo s pokrovom postavi na ogenj in jo segrej.
- S hrbta svinjskih reber odstrani opno, ki se med pripravo ne zmehča, poleg tega pa preprečuje začimbam, da pridejo do mesa. Na enem koncu tik pod opno z nožem izreži žepek, za katerega nato zagrabi s papirnato brisačo in konkretno potegni. Na tak način opno preprosto odlupiš.
- Kos svinjskih reber nareži na dva ali več kosov – odvisno od velikosti posode. Če bodo kosi preveliki, bodo štrleli
- previsoko v posodi, če bodo premajhni, pa bo natrgano meso predrobno.
- Kose reber z vseh strani temeljito natri z Magic Dust mešanico. Midva sva za kilo rebrc uporabila približno 2 žlici mešanice.
- V razgreto kastrolo kani malo olja, nato na njemu z vseh strani popeci kose reber – na vsaki strani naj se cmarijo kako minuto. Da ni gužve, lahko rebrca popečeš v dveh rundah.
- V posodo vrni vse kose mesa in prilij 300 ml ciderja.
- Posodo pokrij in jo postavi v segreto pečico.
- Rebrca naj se pri 160 °C počasi kuhajo vsaj 4 ure, vmes pa jih ene trikrat obrni in prerazporedi po kastroli.
- Rebrca so nared, ko zdrsnejo kosti iz njih že ob malce gršem pogledu.
- Meso natrgamo z dvema vilicama, pri tem pa odstranimo kosti, hrustanec in kak drug neželen del.
- Pazimo, da ga ne nacufamo prefino, še vedno morajo biti vmes tudi konkretnejši koščki.
Omaka:
- V kozico nameči vse naštete sestavine za omako in jih premešaj z metlico.
- Omako kuhaj nad srednjim ognjem, dokler ni dovolj gosta, da se prime hrbta žlice.
Sendvič:
- Kisle kumarice nareži na palčke, mlado čebulo pa splakni in nareži na tanke kolobarje.
- NAMIG: pred postrežbo popeci želeno količino natrganega mesa v ponvi ali posodi. Tako se bo meso hrustljavo zapeklo v lastni maščobi, zaradi karamelizacije pa bo postalo izredno okusno.
- Pograbi štručko in jo prereži po sredini, a ne do konca.
- Razpri jo in postavi na razgreto ponev za pol minutke, da dobi prerezan del hrustljavo skorjico.
- V štručko natlači natrgana rebrca in jih prelij z medeno-gorčično bbq omako.
- Po vrhu razporedi kisle kumarice in stresi mlado čebulo.
- Štručko zapri, nato pa jo zagrabi in zagrizi vanjo.