Rižota s pečenim sladkim krompirjem
Več kot le pika na i.
Ravnokar zaključeno kulinarično pohajkovanje po Italiji je le še potrdilo najino razumevanje, kaj naredi domače jedi vrhunske – odlične sestavine.
Kako je to pomembno, postane jasno, ko pripravimo že prežvečen recept s pravimi sestavinami. Kot strela z jasnega pa te zadane, ko prvič poskusiš kaj tako neverjetnega, kot je pravi tradicionalni balzamični kis. To, kar se v večini prodaja po policah naših trgovin, je le senca prave zadeve. Tradicionalni balzamični kis je namreč gost kot sirup in tako zgoščenega okusa, da že nekaj kapljic obrne celo jed na glavo.
Da za dobre sestavine ni potrebno potovati, pa dokazuje sladki krompir, ki naju je na vrtu počakal ob povratku. Brž sva pripravila rižotko, ki ima zaradi pečenega sladkega krompirja ekstra kremno teksturo, njen poln in sladkast okus pa je kot nalašč za španovijo s prej omenjenim črnim zlatom v obliki balzamičnega kisa.
Zraven pa nadvse priporočava slastne ocvrte jurčke v ajdovih drobtinah [KLIK].
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
500 g kock sladkega krompirja
200 g riža arborio
1 čebula
1 dl suhega belega vina
1 l zelenjavne jušne osnove
70 g parmezana
40 g masla
timijan
muškatni orešček
tradicionalni balzamični kis
Postopek
Pečen sladki krompir:
- Pečico nažgemo na 200 °C.
- Sladki krompir olupimo in ga narežemo na manjše kocke – skupaj ga mora biti 500 g.
- Stresemo ga na pekač, prekrit s papirjem za peko, nakar ga posolimo in popopramo.
- Krompir v slovo naoljimo, nato pa pošljemo na 20-30 minutno peko v razgreto pečico.
- Pečen krompir stresemo na krožnik, kjer ga z vilico fino pretlačimo.
Rižota:
- Jušno osnovo pristavimo na visok ogenj in jo segrejemo do nežnega brbotanja.
- Čebulo na drobno nasekljamo.
- V široko in visoko ponev vržemo maslo in jo pristavimo nad srednji-visok ogenj.
- Dodamo čebulo in jo pražimo, da postekleni.
- V ponev stresemo riž. Pražimo in mešamo, dokler ne postekleni.
- Dodamo 1 žličko timijana in ščepec muškatnega oreščka.
- Prilijemo vino in mešamo toliko časa, da skoraj vso izpari.
- V ponev vlijemo 1-2 zajemalki jušne osnove.
- Po 5 minutah kuhe v rižoto stlačimo še speštan sladki krompir.
- Ko jušna osnova povre, zopet prilijemo zajemalko in premešamo. Postopek pridno ponavljamo nekje 15-20 minut, da se riž skuha “al dente” – sledimo priporočilom na embalaži riža.
- Tik preden rižoto odstavimo s šporgeta, k njej vmešamo še nastrgan parmezan.
- Po vrhu rižote nastrgamo parmezan in nakapljamo bogat balzamični kis.
- Za jesensko hrustljavost pa na vrh rižote zataknemo še pohane jurčke v ajdovih drobtinah.
Rižotni tek!