Miklavževi kvašeni polži
Užitek po polžje
Se tudi ti sprašuješ, kaj za parklja dela Miklavž skozi celo leto do decembra, ko izvede svoj vlomilski pohod podtikanja daril? Izvedela sva, da Nikolaj v tem času pridno nabira sadje in oreščke, ki jih nato suši v industrijskih količinah. V začetku decembra se mora vsega skupaj znebiti, zato našteto fašemo mi (če smo pridni).
V obilici decembrskih dobrot se zobanje suhega sadja ne sliši ravno mikavno, zato ga najprej namočimo v božičnem čaju, nato pa stlačimo v sočne in puhaste polže bogatega sadnega okusa.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Testo:
500 g pšenične bele moke
80 g sladkorja
1 vrečka suhega kvasa (ali 25 g svežega)
2 ščepca soli
40 g masla
40 g olja
250 ml toplega mleka
1 jajce
2 ščepca soli
lupinica 1 bio limone
Nadev:
5 žlic termostabilne marelične marmelade
80 g sušenih brusnic
80 g rozin
80 g sušenih marelic
božični čaj
Postopek
Testo:
- V posodo vsuj moko in dodaj suhi kvas, sladkor, sol, jajce, limonino lupinico, stopljeno maslo in olje.
- Prilij toplo mleko in vse skupaj zmešaj, nato pa dobro pregneti v voljno in prožno testo, ki se ne lepi na roke. Testo moraš na roke gnesti približno 10 minut, drugače pa to delo najbolje opravi kuhinjski robot.
- Če namesto suhega uporabljaš sveži kvas, ga prej raztopi v toplem mleku.
- Testo naj v pokriti posodi vzhaja 1 uro, oziroma toliko, da se njegova prostornina podvoji.
Nadev – sadje:
- Skuhaj dve skodelici božičnega čaja – eno zase, eno pa za suho sadje.
- Sušene marelice sesekljaj in jih skupaj z brusnicami in rozinami stresi v posodico in zalij z vročim čajem.
- Počakaj, da se namočeno sadje ohladi, nato ga odcedi.
Oblikovanje in peka:
- Testo prenesi na pomokano površino in ga splošči, nato pa razvaljaj v pravokotnik, debel 0,5 cm.
- Testo od roba do roba premaži z marelično marmelado.
- Po marmeladi razporedi odcejeno sadje.
- Testo zvij v dolgo kačo, ki ji z obeh koncev odščipneš štrukeljčka (speci ju skupaj s polži).
- Zvitek nareži na 3 – 4 cm debela kolesca, ki jih razporediš po pekaču, prekritim s peki papirjem.
- Polži naj se na pekaču ne gužvajo, ker se bodo napihnili.
- Pekač pokrij s krpo in pusti, da polži vzhajajo še 30 minut, vmes pa segrej pečico na 180 ºC.
- Polže speci v dveh rundah, 15 – 20 minut pri 180 ºC.