Riževa strjenka z mangom in kokosom
Okus po domačem… za Tajce.
Riž je res vsestranski in še zdaleč ni samo rižota!
V dokaz sva ušpičila slastno riževo strjenko z mangom in kokosom, ki naju v trenutku vrne nazaj na Tajsko.
Za to sočno strjenko z drznim prelivom sva uporabila Riž za domače jedi Zlato polje, ki se odlično izkaže tudi v jedeh, ob katerih naše babice zastrižejo z ušesi.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Podravka.
Recept
Riževa strjenka:
250 ml vode
100 g riža za domače jedi Zlato Polje
200 ml kokosovega mleka
50 g sladkorja
10 g vanilijevega sladkorja
¼ žličke soli
10 g instant želatine
Preliv:
200 ml kokosovega mleka
2 žlici sladkorja
Ostalo:
mango
nastrgan kokos
Postopek
Riževa strjenka:
- V kozico zlij vodo, vanjo pa stresi riž.
- Kozico pristavi nad ogenj in segrevaj, da voda zavre, nato posodo pokrij, ogenj pa zmanšaj.
- Riž naj se kuha 15-20 minut, da absorbira vso vodo in se povsem skuha.
- V drugo kozico vlij kokosovo mleko, sladkor, vanilijev sladkor in sol.
- Nad ognjem segrevaj, da mleko zavre, nato kuhaj 2 minuti.
- Kokosovo mleko prelij čez riž in dobro premešaj.
- Dodaj instant želatino, nato spet pošteno premešaj.
- Kozico pokrij in jo pusti pri miru eno uro, da se riž namaka.
- Riževo zmes stresi v poljubne silikonske modelčke.
- Postavi jih v hladilnik za približno 2 uri, da se riževa zmes strdi.
Preliv:
- V ponev zlij kokosovo mleko in dodaj sladkor.
- Nad srednjim ognjem naj mleko vre 10 minut, tako se bo preliv zreduciral in zgostil.
- Preliv prelij v posodo, to pa pospravi v hladilnik.
Postrežba:
- Mango nareži na kocke.
- Strjenko sleči iz modela, po in ob njej nameči kocke manga.
- Po vrhu vsega potresi nastrgan kokos, nato pa radodarno prelij še preliv.