Božična torta z Linolado
Cel spekter okusov
Na Severnem polu se vsako leto krešejo iskre, ko se vsi zbrani pregovarjajo, kakšno ali katero torto bodo snedli na božični večer.
Božiček si želi v njej veliko Linolade, njegova soproga kokosov biskvit, jelenjad prisega na jabolka, škratje pa so nepopravljivi ljubitelji bele čokolade.
Letos so se usedli za skupno mizo in načrtovali bogato božično torto, ki vsebuje vse opisano: rahel biskvit s kokosovo moko, nežno kremo z belo Linolado, plast jabolčnega želeja in slastno kremo z belo čokolado.
Božično večerjo bodo tako zaključili zadovoljni in s sladkimi nasmehi.
Tale tortica je zimska sestrična legendarne Valentinove jagodne torte z linolado
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept
Biskvit:
4 jajca
80 g sladkorja
40 g kokosove moke
80 g pšenične bele moke
Krema z linolado:
5 zvrhanih žlic mlečne Linolade (bele)
500 g mascarponeja
250 ml sladke smetane
1 žlica sladkorja v prahu
0,5 žličke cimeta Kotányi
3 lističi želatine
Jabolčni žele:
300 g olupljenih jabolčnih koščkov,
200 ml jabolčnega soka
5 listov želatine
Krema z belo čokolado:
160 ml sladke smetane za stepanje
60 g bele čokolade
1 list želatine
Te količine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Biskvit:
- Segrej pečico na 180 ºC.
- Ubij 4 jajca in loči beljake od rumenjakov.
- Rumenjake električno miksaj do svetle pene.
- K beljakom stresi 80 g sladkorja in jih stepi v čvrst sneg.
- K rumenjakom s spatulo primešaj sneg iz beljakov, nato pa še 80 g presejane moke in 40 g kokosove moke.
- Maso razdeli na dva dela in vsakega vlij v pekač, čigar dno je prekrito s papirjem za peko.
- Vsak biskvit peci 10 minut pri 180 ºC.
Krema z linolado:
- V eno posodo zlij 250 ml sladke smetane in jo stepi do stepene smetane.
- V drugo posodo nameči 500 g maskarpone sira, 5 zvrhanih žlic bele Linolade, žlico sladkorja v prahu in pol žličke cimeta.
- Vse skupaj temeljito električno premešaj.
- V hladni vodi namoči tri liste želatine in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in jih v kozici segrevaj nad ognjem, da se povsem raztopijo.
- Želatino električno primešaj k ostalim sestavinam.
- V kremo s spatulo primešaj še stepeno smetano.
Tortogradnja:
- Ohlajen biskvit postavi na tortno podlago, okoli njega pa zategni obroč za torte.
- Po notranji strani oboda namesti acetatno folijo.
- Biskvit namoči s 5 žlicami jabolčnega soka.
- Na biskvit nanesi kremo in jo poravnaj.
- Torto postavi v hladilnik, da se krema strdi.
Jabolčni žele:
- V kozico stresi 300 g jabolčnih koščkov in vlij 200 ml jabolčnega soka.
- Kuhaj, da se jabolka povsem raztopijo, nato jih s paličnim mešalnikom fino spasiraj.
- V hladni vodi namoči 5 listov želatine in jih pusti, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v kozico s čežano.
- Kuhaj in mešaj, da se želatina povsem stopi, nato kozico odstavi in pusti, da se osnova malce ohladi.
Krema z belo čokolado:
- V kozico zlij 60 ml sladke smetane in nalomi 60 g bele čokolade.
- Postavi jo nad nizek-srednji ogenj in segrevaj, da se čokolada povsem stopi.
- Preostalih 100 ml sladke smetane premlati v stepeno smetano.
- List želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napoji.
- Želatino ožemi in vrzi v kozico z vročo čokoladno zmesjo.
- Mešaj, da se želatina povsem stopi.
- Čokoladno zmes prelij v posodo in pusti, da se malce ohladi, nato k njej s spatulo vmešaj stepeno smetano.
Tortogradnja:
- Jabolčno osnovo vlij v tortni model po vrhu kreme.
- Na plast jabolčnega želeja previdno postavi še drug biskvit in ga poravnaj.
- Biskvit namoči s 5 žlicami jabolčnega soka.
- Na biskvit nanesi kremo z belo čokolado in jo poravnaj ter pogladi.
- Torto postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa kar čez noč.
Okrasitev:
- Pred postrežbo torto okrasi z rozetami iz stepene smetane in poljubnimi sladkimi dodatki.