Jabolčni drobljenec z ovsenimi kosmiči in vanilijevo omako
Drobljeni užitki so najslajši
Ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled – včasih moraš počakati na prvi ugriz! To pravilo drži tudi za ta drobljenec, ki na prvi pokuk deluje precej robusten, a ko se prekoplješ skozi njegov hrustljav oklep iz drobljenca z ovsenimi kosmiči, naletiš na pravo zakladnico sočnega in kremnega jabolčnega nadeva.
Kupček drobljenca na krožniku je prava poteza za ukrotitev tvoje sladkosnednosti, ko pa mu dodaš še en pljusk ali dva vroče pudingove vanilijeve omake, te čaka pravi spektakel teksture in okusov.
Kljub imenitnemu okusu je priprava jabolčnega drobljenca otročje lahka. Brez zadržkov se je lahko lotijo tudi tisti z dvema levima (levičarji pa z desnima) rokama.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Jabolčni nadev:
5 jabolk
2 žlici limoninega soka
1 žlica moke
30 g sladkorja
1 vrečka vanilijevega sladkorja
¼ žličke cimeta
Drobljenec:
90 g hladnega masla
90 g moke
70 g ovsenih kosmičev
150 g rjavega sladkorja
½ žličke cimeta
½ žličke Dr. Oetker pecilnega praška
1 ščepec soli
Pudingova vanilijeva omaka:
500 ml mleka
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve paste
2 žlici sladkorja
2 žlici Dr. Oetker vanilijevega pudinga
Postopek
Jabolčni nadev:
- 5 jabolk olupi, jim odstrani peščišča in jih nareži na kocke.
- Zalij jih z dvema žlicama limoninega soka in jih premešaj.
- Po njih posuj žlico moke, četrt žličke cimeta in 30 g sladkorja in vrečko vanilijevega sladkorja.
- Vse skupaj zmešaj in stresi na dno pekača za pito.
Drobljenec:
- Pečico segrej na 180 ºC.
- Za drobljenec moraš uporabiti 90 g hladnega masla, ki ga narežeš na kocke.
- V skledi zmešaj maslo, 90 g moke, 70 g ovsenih kosmičev, 150 g rjavega sladkorja, pol žličke cimeta, pol žličke pecilnega praška in ščepec soli.
- Vse skupaj dobro premešaj, da dobiš nekakšne drobtine.
- Drobljenec posuj po vrhu jabolk.
- Pekač postavi v ogreto pečico, drobljenec pa peci 40 minut pri 180 ºC.
Pudingova vanilijeva omaka:
- V skodelico stresi 2 žlici vanilijevega pudinga in zlij 100 ml mleka. Zmešaj z metlico.
- V kozico zlij preostalih 400 ml mleka in dodaj 2 žlici sladkorja ter žličko vanilijeve paste.
- Kozico pristavi nad ogenj in segrej njeno vsebino do vrelišča.
- V mleko zlij pudingovo zmes in jo med segrevanjem mešaj z metlico, da se omaka malce zgosti.
Postrežba:
- Drobljenec je najboljši, če ga postrežeš še toplega, po njemu pa preliješ radodarno količino vroče vanilijeve omake.