Rižev narastek
Slastna klasika
Med posladki, ki si jih privoščimo za večerjo, se pogosto znajde mlečni riž s poljubnim nadevom. To kremno poslastico pa lahko enostavno preobrazimo v bolj “fensi” rižev narastek. Gre za rahel, a bogat narastek, ki tekne tako vroč kot hladen.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za SPAR.
Naročnik oglasa je SPAR Slovenija d.o.o.
Recept
Narastek:
1 l mleka
250 g riža za mlečni riž
50 g masla
4 jajca
70 g sladkorja
1 vrečka vanilin sladkorja
lupinica 1 limone
2 ščepca soli
Za povrh:
sveže maline
sladkor v prahu
marmelada
Postopek
Narastek:
- Lonec pristavi nad nizek ogenj, nato vanj vlij mleko ter dodaj sol in riž.
- Ko mleko zavre, kuhaj še 25 – 30 minut.
- Mlečni riž stresi v skledo in primešaj maslo, nato pusti, da se ohladi na sobno temperaturo.
- Jajca ubij in loči beljake od rumenjakov.
- Rumenjake skupaj s sladkorjem stepi do svetlorumene pene.
- K beljakom dodaj vanilin sladkor in jih stepi v čvrst sneg.
- Rumenjake stresi k ohlajenemu rižu in dodaj nastrgano limonino lupinico.
- K rižu po tretjinah nežno primešaj sneg iz beljakov.
- Dobljeno zmes stresi v namaščen pekač in jo poravnaj.
- Peci 30 – 40 minut pri 180 ºC.
- Ohlajen rižev narastek nareži na rezine.
- Na rezine postavi sveže maline in jih potresi s sladkorjem v prahu.
- Postrezi jih s poljubno marmelado.