Rezanci brez moke z gobovo omako
Pa se jim upri, če se moreš
Čeprav so v naših gozdovih letos gobe nekoliko sramežljive, je povsem neizogibno, da se jeseni znajdejo v bogati kremni omaki. Kot naročeni pa v gobovo kopel čofnejo neverjetni rezanci brez moke, posledično pa tudi brezogljikovih hidratov – italijanski starejši brat mocarelinim njokom, ki so ravno tako brez moke. Ti rezanci z odlično teksturo in nežno aromo prepričajo še tako strogega poznavalca.
V rezancih je moč okusiti:
4 jajca
3 žlice indijskega trpotca (psyllium husk) POMEMBNO: fino mletega in ne celega z luščinami
130 g kremnega sirčka (abc ali Philadelphia)
sol
Jesenska omaka diši zaradi:
10 g sušenih jurčkov
10 šampinjonov
250 ml smetane za kuhanje
1 manjše čebule
peteršilja
česna v prahu
soli
popra
Najprej se loti teh frdamanih rezancev. Jajca razžvrkljaj skupaj s kremnim sirom in žličko soli, nato dodaj tri žlice indijskega trpotca.
Vsebino posode dobro premešaj, nato kepo zadegaj v hladilnik za 10 minut.
Testo razvaljaj na tanko, kolikor je le mogoče, po rahlo naoljeni površini in ga nareži na centimeter široke rezance. Stresi jih v slan krop in po 3-4 minutah so že nared, zato jih poberi s penavko.
OPOMBA: Rezance obvezno poberi iz posode s penavko, drugače bodo rezanci zaradi indijskega tropotca prišli sluzasti. Tako pa bo nastala sluz ostala v vodi.
Tukaj pozirajo bahavi rezanci, ki popolnoma dobro vedo, kako okusni so.
Kremna gobova omaka
Najprej se vdaj nekajminutnemu vohanju suhih jurčkov, nato jih dodobra zmelji v fin prah.
Čebulo na drobno nasekljaj in popraži v globlji ponvi, da postekleni. Vanjo vrzi na rezine narezane šampinjone in jih kako minuto praži, nato pa zalij s smetano za kuhanje.
Pusti, da omaka brbota, medtem pa vmešaj gobji prah, dve žlički peteršilja, dva ščepca soli in ščepec česna v prahu. Po 5 minutah na srednjem ognju bi morala biti omaka dovolj gosta.
Jesensko fit kosilo je bliskovito pripravljeno.
Ob prežvekovanju odličnih rezancev, oblečenih v bogato gobovo omako, se preseliš naravnost v gozd, poln jesenskih vonjav.
Zdravo, mene samo zanima, kje sta kupila tale trpotec in kaksna je priblizno cena?
Zdravo Gaja!
Tropotec se kupi v Mullerju. Obvezno mora biti mleti v prahu, drugače rezanci ne uspejo. Cena pa je okoli 6 eu. Lp, Midva:)
Sem poskusila rezance (sicer z drugo omako) in sem navdušena! Zanima me samo, kako se obnesejo, če jih posušimo in shranimo za drugič (kot običajne rezance)? Hvala za super recept!
Zdravo Janja!
Uf, posušila pa jih še nisva. Če se slučajno lotip, javi prosim kako je uspelo. Lp, Midva:)
Živijo, si morda probala “posušiti” rezance? Je uspslo?
Zivjo Vidva! 🙂
Za koliko oseb je misljen recept?
Za dve osebi.
Lp, Midva:)
Zdravo. Danes sem naredila rezance in so odlicni, meni so se po kuhanju obarvali sivo- ali je mozno da zaradi trpotca? Ker ko sem ga dodala je masa postala rjavkasta.
Laura, seveda tropotec je kriv za rjavo barvo rezancev. Lp, Midva:)
Živijo 🙂
Eno vprašanje, kaj je pravzaprav PENILKA? 🤔 Sigurno poznam zadevo, ampak verjetno v jo v naših koncih drugače imenujemo…
Ups,
gre za penavko in ne penilko – zakuhal nama jo je pravopisni škrat 😉
To je tista zajemalka z luknjicami za pobiranje stvari (tudi peno) iz vode.
Sva popravila v receptu, hvala 🙂
LP, Midva
Lepo prosim za pomoc,meni nikakor ne ratajo rezanci. Vedno je tekoca snov nikoli ne nastane kepa. Kaj delam narobe?? Najprej philidepija z jajcko potem.trpotec in je to to??
Ana,
ali je trpotec, ki ga uporabljaš, fino mlet?
LP, midva