Rustikalne mini ajdove pice
Mali kmečki krogci
Če ne veš, kaj je pica, potem si verjetno od včeraj. Res moraš po župi priplavati, da nimaš pojma o legendarni jedi, sestavljeni iz mehkega ali hrustljavega testa, na katerem večinoma pljuska paradižnikova mezga, nanjo pa so nametane neštete kombinacije raznih dodatkov. Aja, pa pečena je.
Najlepše pri tej kvašeni prismodi je, da jo lahko prikrojiš povsem po svojem okusu. Danes sva bolj rustikalne volje, pa še kmetija Klepec naju je razveselila s prvovrstno polnozrnato ajdovo moko, zato sva ustvarila mini ajdove pice.
V aromatično ajdovo testo zamesi:
400 g polnozrnate ajdove moke naravnost s kmetije Klepec
270 g pirine moke
300 ml vode
1,5 žličke soli
2 žlici čvrstega jogurta
Za izrazito rustikalnost priporočava, da pice v različnih kombinacijah obložiš s/z: suhimi figami, orehi, rukolo, suhimi slivami, pečenim pršutom in feta sirom.
Testo
Zavihaj rokave in umij si roke, saj je na vrsti lepljivo packanje.
Pripravi kvasec – v toplo mleko vrzi žlico sladkorja in nadrobi kocko kvasa. Pusti, da naraste.
Da se bo ajdova moka brez zadržkov združila s pirino prijateljico, jo moraš najprej popariti. Zavri 3 dl vode in jo prelij čez ajdovo moko. Premešaj jo in se upri skušnjavi, da kar s kuhalnico napadeš dobljene žgance.
Zdaj se pirina moka rada združi s poparjeno ajdovko, zato k njima navrzi še sol, jogurt in kvasec.
Z gnetenjem spremeni kaos v nežno testo. Če je preveč lepljivo, ga pomiri z moko, če je presuho pa razveseli z vodo. Pretlačeno kepo vzhajaj eno uro.
Ko je testo od pričakovanja že dovolj napihnjeno, ga povaljaj in s pomočjo okroglega modelčka nareži na kroge.
Picam zagotovi odebeljen rob tako, da s kuhalnico potisneš v sredine krogcev.
Obložitev
Pri tlačenju dodatkov na pico imaš pa povsem proste roke, le prisluhni svojim brbončicam. Najini najljubši kombinaciji sestavin sta: suhe fige – rukola – orehi – pečen pršut in suhe slive – feta sirček – pečen pršut.
Pice premaži s paradižnikovo mezgo, posuj z origanom in nanje položi pečen pršut. Nekatere sestavine, kot so rukola, orehi, suhe fige in slive ter feta sir, skočijo na svojo pico potem, ko je ta že pečena. Ostale, bolj klasične stvari (sir, pečen pršut, šampinjoni, kisla smetana), pa pico spremljajo tudi med peko.
Med pečenjem, ki traja okoli 10 minut pri 240 stopinjah, se iz pečice prično širiti omamno kmečke vonjave.
Mini pice bodo v hipu pošle. Dobršen del zasluge za to pobere mehko in značilno aromatično testo, ki je najpomembnejši del pice. Seveda imajo tudi prefrigane kombinacije dodatkov prste vmes pri ekspresnem izginotju krdela rustikalnih pic. Kombinaciji s slivami in figami res presenetita z odličnim ujemanjem okusov, zato ju pogumno preizkusi!
Zanima me, s katero moko je najboljše nadomestiti pirino moko ( brezglutensko- celiakija)?
Zdravo Tina.
Lahko s katerokoli brezglutensko moko, ki so na voljo v trgovinah. Primerna bi bila tudi ovsena moka, vendar mora biti le ta preverjena pri Slovenskem društvu za celiakijo, če ustreza. Če pa sami doma meljete moko potem pa to sploh ni problem. Lp, Midva 😉
Fuuuul dober recept, midva sva jih zmazala v nekaj minutah 🙂