Mocarelini njoki brez moke s paradižnikovo omako

Keto njoki

 

Najin znanec, strasten fitneser, se je nekega dne privlekel k nama v res groznem stanju. Pena na ustih, tresoče roke in nekakšno renčanje so bili očitni znaki hudega pomanjkanja njokov.

keto njoki-8
Seveda sva ga nemudoma sprejela in mu ponudila prvovrstne krompirjeve njoke, a mu dieta ni dovoljevala vnosa ogljikovih hidratov. Rešitev je bila le ena – hrustljavi, a mehki njoki le iz mocarele in rumenjakov – brez vsakršne moke ali krompirja. V borih 15 minutah je že godrnjal od ugodja in pomlatil celo skledo s svežo paradižnikovo omako.

keto njoki-5
Navihani njoki sestojijo le iz:
350 g mocarele, ki ne plava v sirotki
4 rumenjakov
0,5 žličke česna v prahu
3 ščepci soli

Sočno paradižnikovo omako pripravi iz:
5 paradižnikov
1 bučke
1 manjše čebule
2 strokov česna
sveža bazilika

Za dobro mero okusa navrzi še sveže nabranega jurčka, malce masla ter rožmarin.

Njoki

keto njoki-1

Ker ste imeli nekateri težave pri pripravi simpatičnih njokov, ti podajava nekaj napotkov, celoten postopek pa je viden v spodnjem videu.
Pomembno je, da zmes mocarele in rumenjaka dovolj dolgo počiva v hladilniku, preden jo spremeniš v njoke in skuhaš. Sveže pečeni in topli njoki bodo mehki, hladni pa se bodo strdili. Tokrat sva mocarelo segrevala dobro minuto – čas pa je odvisen od moči mikrovalovne pečice.
 

To epsko kratko kulinarično potovanje se prične s segrevanjem mocarele v mikrovalovni pečici. Mocarela nikakor ne sme biti tista iz sirotke, razen če si želiš katastrofe – preizkušeno iz prve roke. Mocarelo nastrgaj in zasuj s soljo in česnom v prauh.
Mikrovalovno pečico navij do konca in mocarelo segrevaj postopoma – vsakih 15 sekund preveri, ali je že dovolj zmehčana. Midva sva jo segrevala 1 minuto in 15 sekund. Pazi, da ne pretiravaš, ker bo v nasprotnem primeru ostala le žalostna in neuporabna kepa.
Rumenjake enega za drugim vmešaj k mocareli in kmalu se lahko nadejaš homogene mase, katero postaviš v hladilnik za pol ure.

keto njoki-10
Mocarelasto kepo vzemi iz hladilnika in od nje odtrgaj 4-6 kosov, katere nato razvaljaš v klobase. Da se ne bo masa povsod lepila, roke in površino malce navlaži. Klobase nato nareži na njoke, katere vržeš v slan krop. Pusti jih 4-6 minut, nato pa prestavi v segreto ponev z dvemi žlicami olivnega olja.

keto njoki-9
Ko se njokci lepo zlatorumeno zapečejo, je povsem očitno, da so nared za požret.

keto njoki-3

Paradižnikova omaka

keto njoki-2
Paradižnike najprej blanširaj – na vrhu z nožem divje zareži X, nato pa jih za 30 sekund potunkaj v vrelo vodo. Prelij jih s hladno vodo, odcedi, nato pa olupi in nareži na majhne kočke. Bučko ravno tako nakockaj, čebulo in česen pa na grobo nasekljaj.

keto njoki-11
Na dveh žlicah olja prepraži najprej čebulo, nato pa dodaj še česen. Ko ta prijetno zadiši, ga preseneti z bučko in kuhaj 5 minut. Na koncu v ponev v družbi nasekljane sveže bazilike skoči še paradižnik. Po treh minutah je omakca že pripravljena na združitev z njoki.

keto njoki-12
Da iz gozda lahko prineseva še kaj drugega kot kostanj in klope, dokazuje postaven jurček, katerega sva veselo vključila v njokasto zgodbo. Narezanega na rezine sva popekla na žlički masla, zraven pa se je valjala tudi vejica rožmarina.

keto njoki-13
Ne zgodi se pogosto, da posnemovalec jedi doseže nivo okusa in videza izvirnika, toda v temu primeru se mocarelni njoki zlahka postavijo ob bok svojim mokastim sorodnikom. Izgledajo ravno tako slastno, okus je pa popolnoma drugačen – poln nežne mocarele.

keto njoki-7
Ti zlatorumeni zapečenčki posedujejo vse pomembne lastnosti njokov – zunaj hrustljavi, znotraj mehki, odlično se podajo vsem vrstam omak in mesa, seveda pa povzročajo tudi neustavljivo požrešnost.

keto njoki-4
Njokast tek!

30 comments

    • midva says:

      Zdravo Nina!

      Mocarelo lahko stopiš ob stalnem mešanju tudi v teflonski posodi na štedilniku pri nizki temperaturi. Lp, Midva

  1. Urška says:

    Oj, vidva!
    Slikca zlatorumenih ‘njokov’ mi je naredila lušte, da preizkusim ta recept. Uporabila sem hoferjevo mocarelo v kosu, pa je po segrevanju v mikrovalovki nastal velik cigumi, plavajoc v tekocini, ki se nikakor ni dal zmesati z rumenjaki. Pocn je kar pristal v veceju …
    Kaj bi lahko bilo narobe? Napacna mocarela? Premalo ali prevec segrevanja? Grela sem minuto in pet sekund, tekocina se je zacela izlocat po kake pol minute.

    Drugace pa pohvale za krasen blog in izvirne recepte 😉

    • midva says:

      Urška, hvala za pohvale 🙂
      Da se je pri mocareli ločila tekočina od čigumija, je krivo predolgo segrevanje. Mocarelo je potrebno previdno segrevati – taprava je takrat, ko je mehka, tekočina pa ne sme odteči. S Hoferjevo mocarelo še nisva poskusila, a misliva, da bi morala biti povsem v redu.
      Veselo kuhanje!

      • Nina says:

        Tudi pri meni je nastal en velik pocn 🙁 uporabila sem mocarelo iz Lidla. Tisto v kosu, ki je vakuumsko zapakirana. Gretje je trajalo cca. 1 min in opazila sem da je nastal del tekocine. Ko sem zmes pustila v hladilniku so se njoki dali odlicno oblikovati.. toda ko sem jih dala kuhat: mocarelja juha ki je pristala v wcju 🙁 tolw izgleda kot da vaja dela mojstra.. tako da ne bom obupala 🙂

        • midva says:

          Zdravo Nina!
          Že to, da je pri segrevanju nastal del tekočine, ni v redu. Treba je biti zelo previden in raje večkrat segrevati po 15 sekund, kakor pa odenkrat segrevati 1 minuto. Drugače pa tako je, vaja dela mojstra, če mojster dela vajo:) Prepričana sva, da ti bo uspelo:)
          Lp, Midva

  2. Barbara says:

    Oj,

    zanimiv recept. Me pa nekaj zanima: pri paradižnikov omaki piše, da paradižnike za 30 minut potunkam v vrelo vodo. Predvidevam, da je to mišljeno 30 sekund 🙂

    • midva says:

      Barbara, dobro oko!

      Seveda, paradižnik se blanšira 30 sekund in ne pol ure (ubogi paradižnik).
      Najlepša hvala, sva popravila 🙂

  3. jana says:

    živjo
    Danes se bom lotila tehle njokov.. Me pa zanima, ali lahko rumenjake in mozarelo zmešam z mešalnikom ali moram ročno?
    hvala
    in upam da bosta še dolgo objavljala tako okusne in izvirne recepte.
    P.,Jana

    • midva says:

      Zdravo, Jana!
      Midva sva rumenjake in mocarelo zmešala ročno. Verjetno pa bi šlo tudi z mešalnikom:)
      Hvala, se bova potrudila 😛
      Lp, Midva

  4. Tamara says:

    Ojla, krasen recept. Danes sem ga preizkusila vse je kazalo super, vendar ko sem dala v vrelo vodo je vse razpadlo. Uporabila sem mocarelo, ki sta jo omenila v komentarju ;( kaj bi lahko slo narobe? Hvala!

    • midva says:

      Zdravo Tamara!
      Verjetno rumenjaki niso bili dovolj dobro vmešani k mocareli (pri mešanju se je treba kar fajn potrudit in zelo dobro premešati, da res dobimo homogeno zmes), potrebno pa je tudi paziti, da se oblikuje kar majhne njoke, saj lahko hitro razpadejo če so preveliki.
      Lp, Midva

      • Tamara says:

        Hvala, bom poskusila še enkrat. Sem naredila precej mini njokce. k sreči sem jih postopoma devala v vodo, takoj ko sem videla da razpadajo sem jih kar direkt popekla na maslu in so nasltali neki mini polpetki 🙂

  5. Lea says:

    Zivjo!
    Tudi meni se je zal zgodilo,da sem mocarelo predolgo segrevala in mi je nastala tekocina..malo sem eksperimentirala,zato sem jo odlila,dodala rumenjake in zlicko psylliuma,naredila “cmocke” in dala v pecico. Bilo je presenetljivo okusno 🙂
    Naslednjic upam,da mi uspe tako kot je treba 🙂

    • midva says:

      Zdravo Lea!
      O super, da si eksperimentirala in da le ni šla vsa ta mocarela v nič:) Drugače pa vaja dela mojstra in sva prepričana, da ti bo naslednjič uspelo. Lp, Midva

  6. uros says:

    Ekola. Pa sem jih naredil. Prvic videl pri kolegici ba Fb in si takoj shranil recept. Ker sem LCHF mi je zadeva takoj bila vsec. Zadevo sem malo predolgo segreval,tako da je nastala gruda in izpustila tekocino. A se ne dam kar tako. Tekocino odlil,grudo mesal kot nor (zašvical fül)ter posamicno dodajal rumenjake. Zadevo resil. Popecem in dodam grahovo smetanovo omako. Perfect!😁

      • uros says:

        Bravo vidva za iskrivo napisane ter preproste recepte. Takoj za njoki,pa mi je v uč padel recept za ameriske krapfne. Sedaj mrzlicno sprasujem med znanci,ako ima kdo pekač😁
        Nadaljujta v tej smeri in hvalaaaa

  7. Polona says:

    Dobro jutro,

    danes se bom prvič lotila njokov, pa me nekaj zanima: ali sta jih že poskusila narediti z naribano mozzarello, ki jo že nekaj mesecev prodajajo v Lidlu?
    Hvala in lep dan! Polona

    • pizmur says:

      Zdravo Tanja!
      Midva jih še nisva dala zamrzniti. Vendar misliva, da nebi smel biti problem, če se jih da (seveda surove). Lp, Midva:)

Leave a Reply