Praženi mandlji
Samo še 8 dni!
Najino najljubše praznično obdobje je ravno predbožični čas, v veliki meri zaradi nepremagljivih vonjav, ki se bohotno širijo naokoli. Že kuhano vino lahko izvede konkreten napad na naš nos, ampak krona pa nedvomno pripada sveže praženim in karameliziranim mandljem.
Pri teh odličnih mandljih vonj ne zavaja, saj te ob ugrizu pričaka hrustljavost in imeniten okus po praznikih.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Narabutaj:
200 g sladkorja
100 ml vode
200 g mandljev
0,5 žličke cimeta v prahu
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
- V kozici segrej sladkor, vodo in cimet do vretja in ob nenehnem mešanju kuhaj 4 minute, da nastane sirup.
- V sladek fačuzi zdaj vrzi še mandlje in jih mešaj nad srednje-visokim ognjem. Ko bo vsa voda izparela, se bo sirup spremenil v stanje s teksturo, podobno pesku.
- Potrpežljivo nadaljuj s kuho, dokler se sladkor ne raztopi in aromatično karamelizira.
- Preteči mora 20 minut od trenutka, ko se mandlji potunkajo v sirup, do trenutka, ko so končani.
Pozor! Pražene mandlje spremlja dobro znan efekt – jesti jih lahko nehaš šele, ko jih zmanjka.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Ali morajo biti mandeljni oluščni?
Ne, ni potrebno.
Sem jih delala ze dvakrat in so fenomenalni! Me pa zanima kako jih je najboljse ohladiti, da ostanejo lepo obdani s sladkorjem?
Je bolje uporabili bel kristalni sladkor ali rjavega?
Luc,
uporabiti moraš beli kristalni sladkor.
LP, Midva