Poke skleda z lososom
Skleda užitka
Nama ultimativni comfort food predstavlja suši. Nežna tekstura surove ribe, slastno začinjena s sojino omako, zraven pa odličen suši riž.
Najboljše iz tega sveta pa nama je poke skleda, v kateri je na posteljici iz riža poleg marinirane ribe nametano še kup mehke in hrustljave zelenjave ter sadja. Še wasabi majoneza povrh, pa brbončice doživijo pravi ognjemet.
Ker gre za uživanje surove ribe, moraš kupiti zamrznjeno in jo odtajati doma tik pred pripravo – tako se izogneš morebitnim nevšečnostim s paraziti ali podobno zalego.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je SPAR.
Recept za 4 osebe
Riž:
200 g riža za suši
1 žlica riževega kisa
Losos:
400 g zamrznjenega lososa
3 žlice svetle sojine omake
1 žlica riževega kisa
1 žlica sezamovega olja
1–2 žlički črnih sezamovih semen
Wasabi majonezni preliv:
4 žlice majoneze
1 žlička wasabi paste
2–3 žlice vode
Ostalo:
200 g edamameja
pol avokada
1 korenček
manjša kumara
2 žlici vloženega ingverja
1 mlada čebula
Postopek
Riž:
- V vrelo vodo zlij žlico riževega kisa in 200 g riža za suši.
- Kuhamo ga po navodilih z embalaže, nato ga ohladimo.
Edamame:
- V lonec z vrelo vodo stresi žličko soli in 200 g edamameja.
- Kuhaj jih 5-7 minut, nato jih odcedi.
- Stroke ohladi in olušči.
Wasabi majonezni preliv:
- Za preliv skupaj zmešaj 4 žlice majoneze, žličko wasabi paste in 2-3 žlice vode.
Losos:
- Odtajaj 400 g lososa, mu odstrani kožo in ga nareži na kocke.
- V posodi zmešaj 3 žlice sojine omake, 1 žlico riževega kisa in 1 žlico sezamovega olja.
- Dodaj na kocke narezanega lososa in 1-2 žlički sezamovih semen ter premešaj.
Poke skleda:
- V skledo stresi polovico riža, po njemu pa razporedi pol edamameja in pol lososa.
- Dodaj četrt avokada, trakove korenja, kocke kumare, vložen ingver in mlado čebulo.
- Po vrhu prelij wasabi majonezni preliv.