Losos s čemaževim pestom in pirejem iz jajčevcev
Coprnija okusov
Današnji recept je na najinem zeljniku zrasel med nedavnim vzponom na čarovniško goro – Slivnico. Med sopihanjem in neprekinjenim oprezanjem za čarovnico Uršulo nama je pogled zastal na zelenem morju. Vsaj tako je izgledalo, saj se je živobarvnemu čemažu očitno strgalo in se je naselil po zajetnem delu tega notranjskega tisočaka. Seveda sva v dolino pred Uršulo bežala s polnimi vrečami čemaža.
Na pisanem krožniku bodo podivjanemu čemažu delali družbo ravno tako divji losos, pire iz jajčevcev in skute ter pečena poletna zelenjava.
Morsko-zelenjavno kombinacijo sestavljajo:
2 fileja divjega lososa
3 manjši melancani
120 g pasirane skute
1 bučka
6 češnjevih paradižnikov
bazilika
sol
V kolikor bo čemažev pesto lastne izdelave, si priskrbi:
200 g svežega čemaža
3 dl kvalitetnega olivnega olja
100 g lešnikov
4 zvrhane žlice nastrganega parmezana
sol
Seveda lahko čemažev pesto kupiš ali ga zamenjaš s katerim drugim.
Čemažev pesto
Nabiramo mlade liste in popke, nekje od začetka aprila do maja. Spoznamo ga po suličastih listih z dolgim pecljem in izrazitem vonju po česnu, pozorni pa moramo biti na zamenjavo z listi šmarnice in podleska. Če želimo v njegovem okusu uživati še, ko se svežega ne dobi več, pripravimo čemažev pesto. Mladi listi vsebujejo veliko vitamina C, provitamina A, magnezija, mangana, železa in žveplove spojine, zaradi katerih je čemaž, podobno kot česen, odličen naravni antibiotik. Bolje ga je uživati redno in v manjših količinah, ker lahko prevelike količine naenkrat razdražijo prebavila in premočno posežejo v telesno presnovo.
Običajno s Slivnice seveda ni potrebno bežati, midva pa sva v trenutku čiste predrznosti iz čarovniške jame sunila Uršulin recept za čemažev pesto, nakar sva bila primorana vrh zapustiti po hitrem postopku.
Recept se glasi tako: v sekljalnik vsuj čemaž, lešnike in parmezan ter jih na drobno nasekljaj. Dolij olje in posoli po okusu, nato dobro zmešaj.
Tako, pesto le še prestavi v kozarec za vlaganje in postavi v hladilnik.
Losos in njegovi pajdaši
Jajčevce položi na pekač in jih zabriši v pečico, kjer naj se jajcajo 40 minut pri 200 stopinjah, nato jih prepolovi in pusti, da se ohladijo.
Z žlico izdolbi meso iz jajčevskih polovic in ga nadevaj na kuhinjsko krpo. Krpo zagrabi in z zavijanjem ter tlačenjem iz jajčevcev iztisni odvečno vodo.
K masi jajčevcev nameči skuto in potresi 2 ščepca bazilike ter soli po okusu. Zagrabi palični mešalnik in navedene sestavine preobrazi v homogen pire, katerega postaviš na nizek ogenj ali v mikrovalovno pečico, da se malo segreje.
Nič bolj ne oznanja prihod sončnih dni kot zelenjava, značilna za poletno obdobje. Bučke operi in nakoleščkaj, češnjevce pa le splakni.
Zelenjavni duet vtresi na vročo ponev, kjer naj nastopata do pečenosti.
File lososa premaži s pestom, pa naj bo to tvoj ali pridobljen iz drugih virov. V taki obleki ga zalučaj v pečico, že poprej segreto na 200 stopinj. Čas peke je odvisen od debeline filejev – za bolj tanke je dovolj 15-20 minut.
Lov redkega čemaževega lososa je nadvse preprost: na krožnik nakupčkaj pire iz jajčevcev, zraven pa postavi pečeno zelenjavo, nato odpri pečico in pomoli krožnik proti lososu. Ta se ponujenemu ne bo mogel upreti in bo ves čemažast skočil med slastne sestavine.
Na rob krožnika nastavi še žličko svežega pesta in pred teboj se bo nahajala pojedina, zaradi katere bi še slivniške coprnice prižgale kres. Poskusi pojesti v čim krajšem času, preden Uršula poskrbi za tvojo preobrazbo v žabo 🙂