Skutini cmoki s slivami
Sladko cmokanje
Domači skutini cmoki s sadjem so izvrsten poobedek ali samostojna jed, navdušujejo pa s sočnim nadevom in čvrstim testom.
Ker v njih ni krompirja, je priprava kratka in sladka, nadev in zabela pa sta klasična – v cmoku se skriva sliva, na njem pa se bohotijo pražene drobtine s cimetom in sladkorjem.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za SPAR.
Naročnik oglasa je Futura DDB d.o.o.
Recept za 10 cmokov
Testo:
250 g nepasirane skute
1 vrečka vanilin sladkorja
1 jajce
50 g stopljenega masla
1 ščepec soli
150 g ostre moke
Nadev:
10 sliv
sladkor
Prepražene drobtine:
100 g masla
6 žlic krušnih drobtin
2 žlici rjavega sladkorja
2 ščepca cimeta
Postopek
Testo:
- V posodi zmešaj skuto, vanilin sladkor, jajce, stopljeno maslo in ščepec soli.
- Dodaj ostro moko in premešaj s kuhalnico.
- Zmes stresi na pomokano površino, iz nje pa brez gnetenja oblikuj kepo.
- Kepo zavij v prozorno folijo za živila in jo postavi v hladilnik za 1 uro.
Priprava cmokov:
- Slive izkoščiči.
- Testo razdeli na 10 enakih delov.
- Vsak del z dlanmi oblikuj v krog.
- Krog vzemi v dlan, na sredino pa postavi slivo.
- Na sredino slive stresi žličko sladkorja, testo pa s strani zapri v cmok.
- Cmoke kuhaj 12-15 minut v osoljenem kropu.
Prepražene drobtine:
- V ponvi raztopi maslo, na njem pa svetlo popraži drobtine.
- Dodaj rjavi sladkor in cimet ter praži, da drobtine potemnijo.
- Cmoke odcedi in jih prenesi v ponev z drobtinami ter jih povaljaj v njih.