Pokrovače z žara
Instant Istra
Midva pogosto brskava po istrskih kulinaričnih kotičkih, pa ne le med visoko sezono. Le kako se ne bi zaljubila v istrsko kulinariko, ko pa ponuja tako veliko izjemnih sestavin in jedi: tartufi, bakalar, šparglji, fuži, boškarin, fritule, vino in siri so le vrh ledene gore, ki plava v obilici odličnih morskih dobrot.
Med posebnosti, ki jih nudi morje, spadajo novigradske pokrovače, oziroma “kapešante”. Te naj bi bile med najslastnejšimi školjkami na svetu, saj se na novigradskem vodnem območju meša morje z rečno vodo.
Tam je nastala prava poslastica – na žaru pečena pokrovača z oljčnim oljem in vinom, katere meso je mehko kot putrček.
Pri pripravi teh školjk je ključen dober žar in tudi tokrat sva se v peko podala z žarom Everdure Force.
Kdor naju spremlja, ve, da sva čisto usekana na kulinarične nezaslišanosti, ki nastanejo v umu legendarnega chefa Hestona Blumenthala. Ko sva izvedela, da ima odštekani Britanec svojo linijo žarov, sva takoj staknila glave z Letno kuhinjo (https://letnakuhinja.si/), specializirano fizično in spletno trgovino, kjer med drugim nudijo celo vrsto žarov Everdure by Heston Blumenthal.
Na test sva prejela Everdure Force (POVEZAVA) – žar minimalističnega in atraktivnega dizajna, ki se ponaša z dvema natačnima samostojnima gorilnikoma in možnostjo poljubnega menjavanja rešetk in plošč. Pokrov s termometrom omogoča natančno konvekcijsko peko, celotno ohišje pa je iz litega aluminija, zaradi česar je čiščenje mala malica. Najboljše pri njemu pa je, da sta oba gorilnika izredno močna, žar pa se do delovne temperature segreje v pičlih 5 minutah.
Žar lahko uporabiš na priloženih nogah, ki omogočajo enostavno premikanje, ali pa ga postaviš na poljubno podlago.
Za najine bralce sva uspela zrihtati tudi 10 % popust na vso ponudbo v spletni trgovini https://letnakuhinja.si/, ki ni v akciji. Pri nakupu v okence vpiši kodo midvakuhava10.
Tokrat sva testirala peko na klasični rešetki in tudi konvekcijsko peko z zaprtim pokrovom, pri kateri žar Everdure Force blesti.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Letna kuhinja.
Recept
Sestavine:
6 očiščenih pokrovač
1 dl oljčnega olja
1 dl belega vina (npr. malvazija ali rebula)
1 strok česna
morska sol
Postopek
Priprava:
- Vžgi en gorilnik žara Everdure Force, ker potrebuješ za 6 školjk le polovico njegove površine.
- V posodico natoči po deci oljčnega olja in belega vina ter dodaj na fino sesekljan česen.
- Mešanico konkretno zmešaj z metlico, da nastane emulzija.
- Pokrovače razporedi po segreti rešetki – za to uporabi ognjevarne kuhinjske klešče.
- Pokrovače naj bodo karseda vodoravne, da iz njih ne bo iztekala mešanica vina in olja.
- Z zajemalko natoči mešanico v školjke, čisto do roba.
- Školjke narahlo posoli z morsko soljo.
- Zapri pokrov žara, plin na gorilniku pa naj bo odprt skoraj do konca.
- Vsake toliko pokrov dvigni in preveri, kako se školjke pečejo.
- Pokrovače so nared, ko tekočina preneha vreti, kar pomeni, da je povrelo vso vino in je ostalo le še olje – peka traja nekje 7-9 minut.
- Pokrovač se loti nemudoma, oborožen s kozarcem vina in kosom mehkega istrskega kruha.