Pustne blazinice
Pohani povšterčki
Kadar želimo pri pripravi kvašenega pustnega peciva ubežati dokaj zahtevni pripravi krofov, se običajno zatečemo k flancatom, redko pa tudi k miškam. Pozabi na našteto, vse to je lanski sneg, na letošnji pustni sceni kraljujejo prikupne in že nesramno enostavne pustne blazinice.
Ocvrte pustne blazinice so ne le okusne in simpatične, temveč tudi priročne – vsako pospraviš v enem do dveh grižljajih. Pazi le, da teh grižljajev ne bo preveč, sicer ti bo že na začetku pomladi zrasel povšter na trebuhu.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Blazinice:
400 g moke
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
3 žlice sladkorja
1 žlička Dr. Oetker Finesse limonine lupinice
1 vrečka Dr. Oetker suhega kvasa
2 ščepca soli
1 jajce
230 ml mlačnega mleka
Za cvreti:
olje za cvrtje
Za povaljati:
Dr. Oetker Sladki prah
Postopek
Testo:
- V posodo kuhinjskega robota stresi 400 g moke, vrečko vanilijevega sladkorja, 3 žlice sladkorja, žličko limonine lupinice, vrečko suhega kvasa in 2 ščepca soli.
- Suhe sestavine zmešaj, nato dodaj eno jajce in 230 ml mlačnega mleka.
- Vse skupaj zmešaj, nato pa gneti do voljnega in gladkega testa – s kuhinjskim robotom to običajno traja 6-8 minut.
- Posodo s testom pokrij s prozorno kapo za tuširanje ali vlažno krpo, nato jo postavi na toplo.
- Testo naj vzhaja, da se njegova prostornina podvoji – približno eno uro.
Oblikovanje in cvrtje:
- Testo zvrni na pomokano delovno površino, nato ga razvaljaj do debeline 5-7 mm.
- Z okroglim pica nožem iz testa izreži približno enako velike pravokotnike. Najini so merili cca. 1,5 cm x 3 cm.
- Pravokotnike pokrij s krpo za 15 minut, vmes pa v posodi z debelim dnom na srednje-visokem ognju segrej večjo količino olja za cvrtje.
- Blazinice cvri 1-2 minuti, vmes pa jih enkrat obrni.
- Ocvrte blazinice zbiraj v posodi z listi papirnate brisače, še vroče pa povaljaj v sladkem prahu.