Pagar iz pečice na krompirju s koromačem
Magar’ pa pagar!
Včasih se nam pri pripravi kosila ne ljubi ubadati z vsako komponento posebej in bi najraje vse skupaj zmetali v en pekač in postavili v pečico.
Pri tej jedi gre točno za to – pagar, oradi podobna riba, je z zeliščnim maslom v trebuhu prava sočna poslastica, duo krompirja in koromača pod njim pa med peko postane za vse prste polizati.
Da se ta ribja zabava prelevi v pravi festival okusov, pa poskrbi prefrigana gremolata s čilijem.
Sestavine
Pagar s krompirjem in koromačem:
2 cela pagarja (približno 500 g vsak)
500 g krompirja
1 večji koromač
40 g zmehčanega masla
1 šopek peteršilja
lupinica 1 limone
1 žlica limoninega soka
par vejic rožmarina
par vejic timijana
sol
poper
Gremolata s čiljem:
1 dl oljčnega olja
1 šopek peteršilja
2 stroka česna
lupinica 1 limone
3 žličke limoninega soka
pol čilija
Postopek
Pagar s krompirjem in koromačem:
- Pečico segrejemo na 200 ºC.
- V pekač stresemo oščetkan in narezan krompir ter narezan koromač.
- Prilijemo nekaj žlic oljčnega olja ter posolimo in popopramo.
- Pekač postavimo v pečico za 20-25 minut.
- Zmehčano maslo zmešamo s sesekljanim česnom, lupinico ene limone, eno žlico limoninega soka, sesekljanim peteršiljem in soljo.
- Zeliščno maslo nadevamo v trebušni odprtini obeh rib, zraven pa zatlačimo še vejice rožmarina in timijana.
- V oba boka vsake ribe z nožem zarežemo po 3-4 zareze.
- Nadevani ribi postavimo na polpečen krompir s koromačem, ki ga poprej zmešamo, in postavimo v pečico za dodatnih 20-25 minut.
Gremolata s čilijem:
- Gremolata je v bistvu tržaška omaka z limono, v tej izvedenki pa se je znašel tudi čili.
- Česen, čili in peteršij na drobno sesekljamo in jih zmešamo z oljčnim oljem, limonino lupinico in limoninim sokom.
- Solimo po okusu.
Postrežba:
- Še vročega pagarja postrežemo s slastno zelenjavo, po njemu pa razporedimo še drzno gremolato.