Tortilje z BBQ natrganim puranom ter zeljna solata z avokadovim prelivom
Prebrisano lahke
Ko na mizi zagledamo mini tortilje, polnjene s sočnim natrganim puranom v drzni BBQ omaki ter bogato zeljno solato z osvežilnim avokadovim prelivom, smo prepričani, da gre za težek obrok, ki bo v vodo zbrcal vse naše novoletne zaobljube.
Vso sekiranje je povsem odveč, saj tale poslastica špara pri kalorijah na vsakem koraku – natrgane puranje prsi so puste, običajno presladka BBQ omaka je v tej različici s kečapom brez sladkorja, preliv za solato pa tvorita hranilen avokado in lahek jogurt.
Kljub manjku kalorij pa so te tortilje definitivna tolažilna hrana. Vseeno pa moramo paziti, da jih ne pojemo preveč.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
BBQ omaka:
200 g kečapa s sladili (ali navadnega)
150 ml temnega piva
3 žlice jabolčnega kisa
1 žlička medu
1 žlička čebule v prahu
1 žlička česna v prahu
1 ščepec soli
Solata z avokadovim prelivom:
150 g zelja
3 žlice vložene koruze
1 zrel avokado
0,5 limete
100 ml tekočega lahkega jogurta
0,5 žličke česna v prahu
2 ščepca soli
1 ščepec popra
Natrgan puran:
500 g puranjega fileja
200 ml temnega piva
2 žlici olja
1 žlička mlete rdeče paprike
0,5 žličke česna v prahu
0,5 žličke majarona
0,5 žličke timijana
2 ščepca popra
0,5 žličke soli
Ostalo:
tortilje
Postopek
BBQ omaka:
- V kozico stresemo in zlijemo vse naštete sestavine za omako.
- Kozico pristavimo nad zmerni ogenj, kjer omako med rednim mešanjem z metlico kuhamo, dokler se ne zgosti.
- Omaka je dovolj gosta, ko se oprime hrbtne strani žlice.
Natrgan puran:
- V posodici zmešamo mleto rdečo papriko, česen v prahu, majaron, timijan, poper in sol.
- Puranji file narežemo na 2-3 kose, ki jih dodobra natremo z začimbno mešanico.
- Večji litoželezni lonec pristavimo nad ogenj in vanj vlijemo 2 žlici olja.
- Puranje kose z vseh strani popečemo na visokem ognju, da se obarvajo zlatorjavo. Če imamo manjšo posodo, jih popečemo v dveh rundah.
- Puranje kose damo v lonec ter jih zalijemo s temnim pivom in s tremi četrtinami BBQ omake.
- Vse skupaj dobro premešamo, nato pa pokrijemo s pokrovko in postavimo v pečico, segreto na 160 °C.
- Puran naj se počasi kuha 2 uri, vmes pa kose nekajkrat obrnemo.
- Purana z dvema vilicama površno natrgamo na laske.
- Prilijemo preostalo BBQ omako in premešamo.
Solata:
- Zelje narežemo ali nastrgamo na tanke laske. Pri tem si lahko pomagamo z lupilcem za krompir.
- Zrel avokado razpolovimo in odstranimo koščico.
- Z žlico izdolbemo meso avokada in ga stresemo v sekljalnik.
- Dodamo sok polovice limete, pol žličke česna v prahu, jogurt in nekaj žlic vode.
- Vse skupaj fino zmiksamo v zelenkast preliv.
- Če je preliv pregost, dodamo še malo vode in jogurta.
- Solimo in popramo ga po okusu.
- V skledo stresemo rezano zelje in tri žlice koruze.
- Dodamo preliv, premešamo, nato pa solato postavimo na hladno.
Postrežba:
- Tortilje z obeh strani na hitro popečemo v ponvi.
- V vsako tortiljo natlačimo najprej zajeten kupček solate, nato pa še konkretno porcijo sočnega natrganega purana.