Gobov zavitek z orehi in brusnicami
Še osemkrat greš spat in Rudolf bo tu
Božička vsako december obišče njegov bratranec z južnega pola – Rožiček. Ta na severni pol privijuga z vprego z letečimi pingvini le zato, da Božička obdari.
Rožiček je vegan in je usekan na gobe, zato mu Božiček pred vsakim obiskom pripravi njegovo najljubšo jed – bogat gobov zavitek z orehi in brusnicami. Ta podolgovati žepek je zunaj hrustljav, v sebi pa skriva začinjeno in okusa polno polnilo.
Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.
V zavitek je potrebno natlačiti:
1 zavitek svežega listnatega testa
250 g svežih šampinjonov
1 pest suhih jurčkov
1 manjša čebula
100 ml ovsene smetane (ali katerekoli druge rastlinske smetane, če pa nisi vegan, pa tudi živalske)
1 žlica oljčnega olja
pest suhih brusnic
pest orehovih jedrc
majaron
peteršilj
poper
sol
Suhe jurčke namoči v topli vodi, da se zmehčajo, nakar jih ožameš in narežeš. Pograbi sveže šampinjone in nareži tudi njih.
Čebulo nasekljaj in jo popraži na žlici oljčnega olja. V ponev vrzi šampinjone in kmalu zatem še jurčke. Posoli jih in popopraj ter praži 5 minut, nato pa zalij s smetano. Po nekajminutnem veselem brbotanju naj se zabavi pridružijo še nasekljana orehova jedrca, suhe brusnice ter majaron in peteršilj.
Testo razpri in po daljši sredini razporedi ravnokar pripravljeno gobovo polnilo. Na obeh straneh tretjino testa pod kotom nareži na trakove, s katerimi nato izmenjujoče prekriješ polnilo.
Ravnokar zavito mumij vrzi v pečico, kjer naj 20 minut počiva pri ležernih 220 stopinjah.
Gobov zavitek postreži Rožičku še toplega in opazuj, kako podre svetovni rekord v hitrostnem zapacanju brade.
Gobov tek!
Odlično. Hvala za recept. Komaj čakamo, da ponovim 🙂