Jesenski pire
Prijetni potlačenec
Včasih je ravno tista ideja, ki je na prvo žogo, prava. Med razmišljanjem, kaj bi postregla ob Martinovi rački, so nama po glavi švigale le aktualne jesenske dobrote. Ker se nisva mogla odločiti, ali bi v krompirjev pire vtaknila ali bučo ali kostanj, sva stlačila kar oboje.
Slanina na vrhu jesenskega pireja pa je le hrustljava pika na i.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
- 600 g krompirja
- 400 g maslene buče
- 150 g kuhanega kostanja
- 350 ml sladke smetane
- 30 g masla
- 0,5 žličke muškatnega oreščka
- 1,5 zličke soli
- 6 rezin slanine
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
- Krompir in bučo olupimo in narežemo na enako velike koščke.
- Stresemo ju v velik lonec in zalijemo z vodo.
- Kuhamo toliko časa, da se krompir povsem zmehča – buča bo malo prej kuhana, ampak nič ne de.
- Krompir in bučo odcedimo in ju pustimo v cedilu, da z njiju odpari odvečna voda. Vrnemo ju nazaj v lonec.
- Na šporget pristavimo kozico s smetano in vanjo vržemo maslo, nastrgamo muškatni orešček in frcnemo sol. Segrevamo do vretja.
- V lonec s krompirjem nadrobimo kostanj in zlijemo smetano.
- S tlačilcem za krompir vse skupaj dobro pretlačimo.
- Da bo pire res kremen in brez nadležnih koščkov, ga s spatulo pretlačimo skozi cedilo.
- Če je pire pregost, dodamo malo smetane in premešamo.
- Slanino popečemo z obeh strani, jo malce ohladimo in nadrobimo po pireju.
Martinov tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!