Piščanec z rižem iz pečice
Smešno enostavno kosilo, ki zlahka nariše nasmeške.
Pičanec in riž. Živ dolgčas, če jed opišemo tako skopo. Kaj pa: zlatorumeno zapečeni in sočni kosi piščanca na aromatičnem rižu? Precej bolje. Še dejstvo, da je za tole kosilo potrebno le 15-minutno delo, ostalo pa opravi pečica, in je jasno, da bo piščančje-riževa čaga pogosta gostja naših nedeljskih kosil.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Mariniran piščanec:
600 g piščančjih stegen in beder s kostmi
150 g grškega jogurta
3 žlice oljčnega olja
1 žlička česna v prahu
1 žlička čebule v prahu
1 žlička sušenega origana
1 žlička soli
1 ščepec popra
Riž iz pečice:
1 čebula
pol koromača
2 stroka česna
2 žlici masla
1 žlica oljčnega olja
300 g dolgozrnatega riža (npr. parboiled)
500 ml kokošje jušne osnove
250 ml vode
Postopek
Mariniranje:
- S kosov piščanca odstranimo kožo, ki bi v riž spustila preveč maščobe.
- Damo jih v vrečko z zapiralom, zraven pa stresemo grški jogurt, začimbe in zlijemo oljčno olje.
- Vrečko postavimo v hladilnik, meso pa naj se marinira vsaj 2 uri.
Peka:
- Pečico segrejemo na 180 ºC.
- V kozici zavremo jušno osnovo in vodo.
- Čebulo in beli del koromača na grobo sesekljamo, česen pa na fino.
- Široko ognjevarno ponev postavimo na štedilnik, vanjo pa damo maslo in olje.
- Čebulo in koromač pražimo nekaj minut, da posteklenita.
- Dodamo česen in premešamo, nato v ponev stresemo riž in znova premešamo.
- Kose piščanca vzamemo iz vrečke in z njih obrišemo odvečno marinado.
- Po rižu razporedimo piščanca, okoli njega pa vlijemo vrelo jušno osnovo z vodo.
- Ponev pokrijemo s pokrovko in jo postavimo v pečico.
- Po 30 minutah odstranimo pokrov, piščančje kose pa premažemo z oljem.
- Pečemo še 10-20 minut, odvisno od velikosti kosov piščanca.
- Po peki pustimo riž s piščancem 10 minut pri miru, nato piščanca prenesemo na krožnik, riž pa skuštramo z vilicami.
- Piščanca vrnemo v ponev in jo postavimo na mizo.