Piščančja bedra iz pečice s pirejem iz jušne zelenjave
Hrustljave nogice
Vsake toliko se ti povsem razumljivo zalušta hrustljavo zapečenih in sočnih piščančjih bedrc. Skušnjavi se le prepusti, nikakor pa ne podivjano zagristi kar v prvo kurjo taco, ki ti pride pod nos! Brez skrbi, tudi tu ti lov na najkvalitetnejše slovenske izdelke pošteno olajša znak “izbrana kakovost – Slovenija”, ki ga ponosno nosijo nekatera živila.
S tem znakom opremljeno pakirano perutninsko ali goveje meso je zagotovo lokalno in kakovostno, saj obstaja cel kup kriterijev in določil, ki jih mora izpolnjevati – od krme in zdravstvenega varstva živali pa do kratkih transportnih poti in sledljivosti vse od rejca pa do tebe – potrošnika. Tako notranja kot neodvisna zunanja kontrola skrbita, da se stvarem res streže, kot se zagre.
V glavnem, če ti je mar za kakovostno meso, potem posezi po tako označenih izdelkih. Midva sva tokrat za bedro zagrabila prekmurskega piščanca in ga hrustljavo spekla v pečici. Vštric s sočnim piščančkom pa je na mizo prilomastil tudi zelenjavni pire, ki se je izdatno prepojil s sokovi, od katerih se je meso med peko poslovilo.
Prikračaj si:
3 bedra piščanca z znakom “izbrana kakovost – Slovenija”
2 krompirja
2 korenčka
2 rumena korenčka
manjša koleraba
manjši kos gomoljne zelene
maslo
sol
poper
sladka mleta paprika
1 dl mleka
Vso zelenjavo olupi in nareži na enako debele kose. Le-te stresi v pekač, čigar dno je prekrito s papirjem za peko.
Pograbi bedra in vsakemu ob strani zareži v kožo. Skozi to odprtino pod kožo zatlači košček masla. Nogice posoli in popopraj ter napudraj z mleto papriko, nato pa postavi v pečico na rešetko, pod njih pa pekač z zelenjavo.
Med peko 30-40 minut pri 200 ºC se bodo maslo in sokovi iz bedrc počasi cedili na zelenjavo, ki bo to slastno tekočino z veseljem posrkala.
Najina pečica ima kot nalašč za take piščančje nogice funkcijo žara s kroženjem zraka in dodajanjem pare – tako je piščanec sočnejši, njegova koža pa še bolj hrustljava.
Po koncu peke zelenjavo skupaj z mlekom in soljo pretlači v aromatičen pire, na katerega namečeš bedrca, po vrhu pa posuješ šetraj in majaron.
Tale enostavna jed kar kliče po družinskem kosilu, zato tastare in tamlade brž zbobnaj vkup in družno pričnite z glodanjem!
Izberi kakovost!
Super sta. Izvirna tako besedno kot seveda kuharsko. Top
Ana, hvala<3
Živjo. Kaj bi lahko dala namesto krompirja, da bi bil vseeno dober pire? 🙊 hvala
Sandra,
krompir lahko zamenjaš s sladkim krompirjem ali bučo, lahko pa ga tudi kar izpustiš.
V vsakem primeru bo pire dober 🙂
LP, Midva