Račji konfit z medenimi hruškami, suhimi slivami in kostanjem
Ni hladilnika, ni panike.
Bliža se Martinovo, mi pa že komaj čakamo, da lahko postrežemo praznično raco. A kaj ko Martina prehiti Murphy, ki poskrbi, da nam v nepravem trenutku crkne hladilnik. Kaj bo zdaj z našimi račjimi tacami?
Nikar ne obupujmo, temveč se poslužimo starodavne tehnike hranjenja mesa. Pri konfitu gre za dolgo in počasno kuhanje v masti, v kateri je nato meso tudi shranjeno. Pri pravilni pripravi lahko tako raca počaka tudi več mesecev, zato ni skrbi, da ne bi dočakala Martinovega.
Poleg izjemne funkcionalne vrednosti pa ta tehnika obljublja tudi slastno račje bedro, ki pod hrustljavo kožo skriva že neverjetno mehko in okusno meso. V kombinaciji z drzno medeno omako s hruškami, suhimi slivami in kostanjem pa uboge brbončice sploh nimajo šanse.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine za 2 lačna:
2 račji bedri
1 kg račje masti
4 žlice soli
2 stroka česna
rožmarin
timijan
Medena omaka:
3 žlice medu
2 hruški
1 pest suhih sliv brez koščic
1 pest kuhanega in olupljenega kostanja
Postopek
Priprava konfita
- Rožmarin in timijan nasekljamo, stroka česna pa stremo, nato vse skupaj zmešamo s soljo. Z njo temeljito natremo in prekrijemo obe bedri, ki ju nato postavimo v plastično posodo za shranjevanje in pokrijemo s pokrovom.
- Nogice brž postavimo v hladilnik, dokler ta še dela, nato se od njih poslovimo za 24 ur.
- Račjo mast stlačimo v posodo, ki je ravno dovolj velika, da sta obe bedri v isti vrsti. Midva sva uporabila najino zvesto litoželezno posodo.
- Bedri s papirnato brisačo dodobra obrišemo in odstranimo sol ter začimbe. Potunkamo jih v mast tako, da sta popolnoma potopljeni.
- Posodo pokrijemo s pokrovko, če je nimamo, pa lahko uporabimo papir za peko, ki ga potisnemo ob gladino masti.
- Zdaj lahko raca pridno odgaga v pečico, segreto na 130 ºC. Po približno 3 urah počasne peke bosta bedrci nared. Koža mora odstopiti od kosti, ta pa se mora prosto gibati v mehkem mesu.
- Račji taci prestavimo v posodo, v kateri ju bomo hranili in ju prelijemo s precejeno mastjo, ki mora meso povsem prekriti. Priporočava uporabo glinene ali kovinske posode.
- Račji konfit pokrijemo in pustimo pri miru, da se ohladi do sobne temperature, nakar ga shranimo na hladno.
Peka račke
- Ko napoči čas za Martinovo požrtijo, potegnemo bedri iz posode in odstranimo odvečno mast.
- S kožo navzgor ju postavimo v pečico, segreto na 200 ºC. Po pol ure peke bosta taci lepo hrustljavo zapečeni.
Medena omaka
Medtem, ko se raca pridno peče, pripravimo sladko medeno prilogo.
- Hruški olupimo, narežemo na četrtine in odstranimo semena. Skupaj s suhimi slivami jih postavimo v kozico in dodamo tri žlice medu.
- Nad srednje-nizkim ognjem kuhamo, da se hruške zmehčajo, približno 15 minut, nakar v kozico vržemo še kostanj in pomešamo.
Na krožnik naložimo medeno zmešnjavo, na katero položimo štrleče bedro.
Martinov tek!