Biskvitna torta z marmelado
Klasika je pač klasika
Ob res šarenem spektru tort vseh barv, oblik in okusov se splača kdaj tudi pokukati nazaj, v bolj preproste, a nič manj okusne čase.
Biskvitna torta je klasika, ki navdušuje s konkretnim deležem sočnega vanilijevega biskvita, med plastmi katerega pa ždi krema iz maskarpone sira. Tako okus kot izgled pa poživi tanka, a izrazita plast poljubne marmelade.
Še smetanova obleka in klobuk iz jagodičevja, pa je klasika nared za požret!
Pri majhnem številu sestavin je še bolj pomembno, da so te kvalitetne in tudi tukaj te krije Dr. Oetker s svojimi izdelki.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Vanilijev biskvit:
5 jajc
230 g sladkorja
2 vrečki Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
250 g moke
100 ml mleka
100 ml olja
1 vrečka Dr. Oetker pecilnega praška
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
Krema:
500 g maskarpone sira
1 vrečka Dr. Oetker želatine fix
2 žlički Dr. Oetker vanilijeve paste
2 žlici Dr. Oetker Sladkega prahu
250 ml sladke smetane
Ostalo:
370 g malinove marmelade (ali poljubne)
200 ml sladke smetane za stepanje
mleko za navlažitev biskvita
poljubno sadje
Navedene sestavine ustrezajo pekaču s premerom 24 cm, a ker je torta kar visoka, lahko brez težav uporabiš pekač s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Biskvit:
- Pečico razkuri na 180 °C.
- Vseh 5 jajc ubij in loči rumenjake od beljakov.
- Rumenjakom dodaj 230 g sladkorja in 2 vrečki vanilijevega sladkorja. Z električnim mešalnikom jih penasto stepi.
- Beljake električno premlati v čvrst sneg.
- K rumenjakom primešaj 100 ml mleka, 100 ml olja in 1 žličko vanilijeve arome.
- V drugi posodi zmešaj 250 g moke in 1 vrečko pecilnega praška, nato suho zmes presej k mokrim sestavinam. Premešaj.
- V maso na koncu s spatulo vmešaj še sneg iz beljakov.
- V okrogel pekač s snemljivim obodom vpni papir za peko, nato vanj vlij biskvitno maso.
- Biskvit peci 30-40 minut.
- Da je biskvit res pečen, se prepričaj z zobotrebcem – ta mora ostati po vbodu suh.
- Biskvit ohladi, nato pa z dvema natančnima rezoma nareži na tri enako debele oblate.
Krema:
- V posodi zmešaj pol kile maskarpone sira, 2 žlici sladkega prahu, 2 žlički vanilijeve paste in 1 vrečko želatine fix.
- Sladko smetano prebutaj do čvrstega in jo s spatulo primešaj v kremo.
Tortogradnja:
- Prvi biskvit postavi na tortno podlago, okoli njega pa zatregni tortni obroč. Tega po notranji strani obdaj z acetatno folijo.
- Biskvit izdatno namoči z mlekom in ga premaži s polovico poljubne marmelade.
- Na torto nanesi polovico kreme, ki jo nato previdno pokriješ z drugim biskvitom.
- Tudi tega pošteno namoči in premaži z drugo polovico marmelade.
- Na vrsti je preostanek kreme, ki ga prekriješ z zadnjim biskvitom.
- Namoči ga z mlekom, nato torto pridno pospravi v hladilnik za vsaj 6 ur.
Postrežba:
- Pred postrežbo torto vzemi iz obroča, nato pa jo natančno ali površno premaži z 200 ml stepene smetane – odvisno od želenega izgleda torte.
- Na vrh nakupčkaj poljubno sveže jagodičevje, nato pa se veselo zapodi vanjo.