Pire iz sladkega krompirja
Morali bi ga prepovedati
Ali je sploh kaj lepšega od cele sklede nesramno kremnega pireja iz kombinacije sladkega in navadnega krompirja?
Midva sva povsem nora nanj, a le, če je pripravljen po spodaj opisanem postopku. Brez cedila se v njegovo pripravo sploh ne spuščava!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Pire:
600 g sladkega krompirja
600 g krompirja za kuhanje
400 ml sladke smetane
50 g masla
1-2 žlički soli
0,5 žličke muškatnega oreščka
Masleni grah z meto:
1 velika skodelica graha
1 manjši šopek mete
2-3 žlice masla
sol
poper
Poleg krompirčka pa se na praznični mizi odlično počuti tudi masleni grah z meto, perfektno pa se poda k obratno pečeni pljučni pečenki.
Postopek
Pire:
- Obe vrsti krompirja olupi in nareži na enakomerne kocke.
- Stresi jih v pisker, zalij s hladno vodo in posoli z dvema troprstnima ščepcema soli.
- Krompir ob počasnem brbotanju kuhaj do mehkega – približno 20-30 minut.
- Krompir stresemo v cedilo in ga pustimo nekaj minut pri miru, da z njega izpari voda, nato krompir vrnemo v pisker.
- V kozici zavremo sladko smetano in vanjo vržemo kos masla.
- Vročo smetano zlijemo h krompirju, nato dodamo 1-2 žličke sol in sveže nastrgan muškatni orešček.
- Vse skupaj zmečkamo s tlačilcem krompirja.
- Pograbimo fino cedilo in skozenj s silikonsko spatulo pretlačimo ves krompir.
- Če je pire pregost ali ga moramo naknadno pogreti, mu preprosto dodamo malo sladke smetane in ga premešamo nad nizkim ognjem.
Masleni grah z meto:
- V kozico stresemo zamrznjen grah in dolijemo vodo.
- Solimo z dvema ščepcema soli in pristavimo na ogenj.
- Ko zavre, kuhamo še 20 minut, grah nato odcedimo.
- V manjšo ponev postavimo maslo in liste mete.
- Nad srednjim ognjem segrevamo, da se maslo raztopi, nato dodamo kuhan grah.
- Mešamo kako minuto ali dve, nato solimo in popramo po okusu in postrežemo.
Dober tek!
1 Response
[…] Zraven pečenke priporočava odličen pire iz sladkega krompirja. […]