Božična nutellina torta
Sladka božična skrivnost
Uspelo se nam je dokopati do še ene izmed božičnih tort, katerih recepture na Severnem polu veljajo za hudo varovane skrivnosti. Še dobro, da imava veze pri določenemu rdečenosemu rogatežu, ki se ponaša tudi s precej dolgim jezikom.
Sumljivo pridobljen recept razkriva, da je legendarna nutella tudi pri Božičkovih stalnica. Torto odlikujejo rahel lešnikov biskvit, bogata nutellina krema in nežen pridih ruma.
Pa ne povedati, kje ste izvedeli zanjo!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Lešnikov biskvit:
4 jajca
80 g moke
80 g mletih lešnikov
80 g mleka
80 g olja
120 g sladkorja v prahu
1 žlička pecilnega praška
1 žlička vanilijeve arome
Nutellina krema:
500 g maskarpone sira
500 ml sladke smetane
300 g nutelle
6 listov želatine
2 žlici sladkorja v prahu
1 žlička cimeta
Navedene sestavine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če želiš torto drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Lešnikov biskvit:
- Pečico segrej na 180 °C.
- V posodo ubij 4 jajca in stresi 120 g sladkorja v prahu, nato jih penasto stepi (približno 10 minut).
- Dodaj žličko vanilijeve arome, 80 g mleka in 80 g olja. Premešaj.
- V drugi posodi zmešaj 80 g moke, 80 g mletih lešnikov in 1 žličko pecilnega praška.
- Na dno tortnega pekača postavi izrezan papir za peko.
- V pekač vlij biskvitno maso, pri strganju pa si pomagaj s spatulo.
- Biskvit se peče 20-30 minut, pečenost pa preveri z zobotrebcem. Ta mora po vbodu v biskvit ostati suh.
- Po peki pusti, da se biskvit ohladi, nato ga prereži na pol.
Nutellina krema:
- V posodo nameči 500 g maskarpone sira, 300 g nutelle, 2 žlici sladkorja v prahu in žličko cimeta. Vse skupaj električno premešaj.
- V hladni vodi namoči 6 listov želatine in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v kozico ter pristavi nad ogenj.
- Ko se želatina povsem stopi, jo primešaj h kremi.
- V drugi posodi z električnim pretepom spremeni 500 ml sladke smetane v stepeno smetano.
- Stepeno smetano primešaj h kremi s spatulo, počasi in z občutkom.
Tortogradnja:
- V eni skodelici zmešaj ruma in mleko v poljubnem razmerju.
- V drugi skodelici zmešaj 2 žlici nutelle in 2 žlici sladke smetane.
- Spodnji biskvit postavi na kartonasti podstavek za torte, okoli njega pa zategni tortni obroč.
- Po notranji strani biskvita namesti acetatno folijo tako, da prekrije tudi biskvit.
- Biskvit namoči z mlečno rumovo mešanico.
- Po biskvitu razporedi vso mešanico nutelle in smetane.
- Na biskvit zlij pol kreme in jo poravnaj.
- Na vrsti je drugi biskvit, ki ga narahlo potisneš navzdol, nato pa namočiš z rumovo mešanico.
- Na biskvit nanesi drugo polovico kreme, ki jo poravnaš in pogladiš.
- Torto postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa naj tam počaka čez noč.
Okrasitev:
- V kozico zlij 100 ml sladke smetane in nalomi 100 g temne čokolade.
- Kozico vrzi nad nizek ogenj in mešaj, da se čokolada žametno stopi.
- S torte previdno odstrani tortni obroč in acetatno folijo.
- Po vrhu torte prelij čokoladni ganache in pusti, da steče čez rob po strani torte.
- Torto poljubno okrasi z božičnimi sladkarijami.