Pijani drobljenec
Enega na eks!
Ja, zdaj, ko sv. Martin opravi svoje, bomo vino velikodušno tlačili povsod, ne le v kozarce.
Priporočava, da četrt litra rdečega prišparamo za enostavno sladico, ki preseneti z velikimi okusi.
Gre za drobljenec, ki pod piškotasto skorjo z orehi skriva vroče pijano jesensko sadje, obdano s sirupom iz rdečega vina in kuhančkovih začimb.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Pijano sadje:
3 jabolka
2 hruški
2 žlici sladkorja v prahu
250 ml rdečega vina (cabernet)
½ žličke cimeta
1 ščepec mletih klinčkov
Drobljenec:
50 g hladnega masla
70 g moke
50 g sladkorja
2 pesti grobo sesekljanih orehov
Postopek
Pijano sadje:
- Hruške in jabolka olupimo, nato jih narežemo na enako velike kose.
- Stresemo jih v kozico in dodamo sladkor, cimet, klinčke in vino.
- Sadje kuhamo približno 15 minut, da se vino in sladkor zgostita v sirup.
- Sadje s sirupom razporedimo med štiri ognjevarne posodice.
Drobljenec:
- V multipraktik vržemo hladno maslo, sladkor in moko ter mešamo do drobtin.
- Primešamo sesekljane orehe, nato drobljenec posujemo po sadju v posodicah.
- Pijani drobljenec pečemo 10 minut pri 200 ºC.