Rizi-bizi z meto
Kar zelen od okusa
Rizi-bizi je klasična belo-zelena kombinacija riža in graha, ki svoje mesto na mizi najde tako v družbi mesnatih dobrot kot tudi v solo izvedbi.
Ta živahna izvedenka se ponaša z atraktivno zeleno barvo, za katero je kriv spasiran grah, slednjemu pa se pridruži tudi njegova sorodna duša po okusu – meta.
Rizi bizi z dodano svežino mete je kot nalašč za ob bok dobro začinjenim kosom mesa, še posebej, če se ti prej potikajo po rešetkah žara.
Midva sva na rizi-biziju postregla piščanca iz slanice, recept pa si lahko prebereš tu: KLIK!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
300 g riža za rižote, npr. arborio
300 g zamrznjenega graha
1 čebula
1,5 litra jušne osnove
15 listov mete
4 žlice masla
50 g parmezana
2 ščepca soli
Postopek
Priprava:
- Čebulo na drobno nasekljamo.
- V kozico zlijemo 1,5 litra jušne osnove in jo zavremo.
- Liste mete splaknemo pod tekočo vodo.
Kuha:
- Na ogenj pristavimo posodo in v njej raztopimo 2 žlici masla.
- V lonec stresemo sesekljano čebulo in jo na srednjem-visokem ognju pražimo, da postekleni.
- Dodamo zamrznjen grah in pražimo 3 minute.
- Polovico graha poberemo iz posode.
- V posodo stresemo riž in ga mešamo, da postekleni.
- Grah, ki smo ga vzeli iz posode, stresemo v posodo multipraktika in dodamo liste mete in 2-3 zajemalke jušne osnove. Zmiksamo ga v živozeleno zmes.
- Preostalo juho zlijemo v posodo z rižem, vse skupaj solimo in dobro pomešamo.
- Ob občasnem mešanju kuhamo 15-20 minut, odvisno od riža – ta mora biti na ugriz “al dente”.
- 5 minut pred koncem v lonec zamešamo zeleno grahovo osnovo.
- Na koncu v rižoto vržemo in vmešamo še 2 žlici masla in nariban parmezan.
- Če je rizi-bizi pregost, dodamo še malo vode ali jušne osnove.
- Pred postrežbo naj rizi-bizi počiva 5 minut.
Dober tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
1 Response
[…] Zraven sočnega mesa pa priporočava živahen in živozelen rizi-bizi z meto, recept si preberi tu: KLIK! […]