Pehtranova pečena skutna torta
Torta Pehta
Kdor je že kdaj pobrskal med najinimi velikonočnimi recepti, je bržda opazil zeleno nit, ki jih povezuje – pehtran. Dejstvo, da se to aromatično zelišče običajno znajde le v pehtranovi potici, je katastrofalno, pa čeprav je dotična potica odlična.
Kot rečeno, midva pehtran tlačiva povsod, največkrat v španoviji s skuto, s katero se najbolje ujame. Skutna tortica s pehtranom je že na papirju prava poslastica, v ustih pa brbončice temu zagreto pritrdijo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
V piškotno dno spada:
170 g maslenih piškotov
80 g masla
V skutinem nadevu se skriva:
3 jajca
500 g skute
30 g svežega pehtrana
250 g milerama
160 g sladkorja
30 g gustina
1 vrečka vanilinega sladkorja
sok pol limone
lupinica pol limone
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 22-24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Piškotno dno:
- Najprej se lotimo piškotnih temeljev. Piškote zmeljemo, maslo pa raztopimo.
- Oboje zmešamo in pritisnemo ob dno pekača, ki je prekrito s papirjem za peko.
- Pekač vržemo za 5 minut v pečico, segreto na 160 ºC.
Skutni nadev:
- Jajca ubijemo in jih skupaj s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem električno pretepamo 6 minut.
- V drugi posodi z mikserjem zmešamo skuto, mileram, limono, limonino lupinico in gustin.
- Sveži pehtran na drobno nasekljamo, ga stresemo k ostalim sestavinam in premešamo.
- Jajčno zmes s spatulo vmešamo v skutno zmes, dobljeno zmešnjavo pa vlijemo v pekač s piškotnim dnom.
- Pečica že od prej pridno čaka pri 160 ºC, zato jo nagradimo z 1-urno peko torte. Zadnjih 10 minut temperaturo dvignemo na 170 °C.
- Ko je peke konec, pečico ugasnemo, pripremo njena vrata in pustimo, da se torta počasi ohladi v njej. V nasprotnem primeru bi torta žalostno popokala.
- Sledi vaja iz potrpežljivosti – torto zbašemo v hladilnik vsaj za 6 ur, še raje pa kar čez noč
- Torto okrasimo s stepeno smetano in čokoladnimi jajčki.
Živjo, se lahko svež pehtran nadomesti s suhim, če ga nimam pri roki? Če ja, v kakšni količini?
Nene,
sicer lahko, a odsvetujeva, ker nikakor ne bo istega okusa. Verjetno bo 10 g dovolj.
Kaj lahko dam namesto jajc, al jih lahko preprosto izbrišen iz recepta?
Simona,
jajc žal ne moreš izbrisati ali menjati – so ključni element, ki drži tortico skupaj.
Živjo,
Kje se dobi takšne jajčke za dekoracijo?
Hvala in lp
Muller:)