Jabolčni “čupavci”
Ne sodi peciva po njegovi čupi.
Kvadratni kokosovi kosmatinčki so enostavno pecivo avstralskega porekla (tam so znani pod imenom “lamingtons”), ki pa je pri nas zlahka ponarodelo.
Gre za sočne in slastne kocke, ki so tako enostavne, da jih lahko pripravimo skupaj z najmlajšimi.
Najini čupavci v sebi skrivajo naribana jabolka, ki jim poleg okusa prinašajo tudi sočnost.
Čupavi izgled teh kock gre na rovaš grobe kokosove moke. Midva sva uporabila dve varianti lepila za kokos – čokoladno in sadno. Pri čokoladni izvedenki sva kocke potunkala v belo čokolado, pri sadni pa kar v domačo marmelado.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
350 g naribanih jabolk brez lupine
2 jajci
150 g sladkorja
1 vanilin sladkor
50 ml olja
300 g moke
1 dl navadnega jogurta
1 pecilni prašek
Čokoladni preliv:
100 g bele čokolade
50 g masla
4 žlice mleka
groba kokosova moka
Marmeladni preliv:
3 zvrhane žlice poljubne marmelade (midva sva uporabila domačo slivovo marmelado)
2 žlici ruma
groba kokosova moka
Postopek
Biskvit:
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- Jabolka olupimo in naribamo – naribanih jabolk mora biti 350 g.
- Jajca in sladkor penasto stepemo, nato dodamo olje in jogurt ter zmešamo.
- K jajcem primešamo moko zmešano s pecilnim praškom na koncu pa še ribana jabolka.
- Dobljeno maso vlijemo v visok pekač, v katerega prej postavimo papir za peko. Midva sva uporabila pekač z dimenzijami 25×22 cm.
- Biskvit pečemo 30-40 minut – pečenost preverimo z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati suh.
- Po peki naj se biskvit ohladi, nato ga vzamemo iz pekača in narežemo na kocke.
Čupavci z belo čokolado:
- Belo čokolado, maslo in mleko vržemo v kozico, ki jo pristavimo nad nizek ogenj.
- Mešamo, da se čokolada lepo stopi.
- Kocke najprej namočimo v čokoladi, nato pa jih povaljamo v kokosovi moki.
Čupavci z marmelado:
- Poljubno marmelado čmoknemo v kozico, za družbo pa k njej zlijemo še 2 žlici ruma.
- Segrejemo jo, nato pa v njej pomočimo kocke, ki jih nato povaljamo v kokosovi moki.
Čupav tek!
Eno vrpašanje…naj iztisnem sok iz naribanih jabolk ali ne?
Hana,
ni potrebno.
Živjo,
kaj predlagata kot alternativo ribanim jabolkam? Naših domačih namreč ni možno naribati.. Naj jih narežem na koščke; jih lahko podušim? Hvala 🙂
Ema,
super bodo tudi narezana na mini kocke, ali pa jih preprosto zmiksaj v sekljalniku.