Jajčna solata s klobaso in ploskim kruhom
Čez praštevilskih 19 noči te bo pod jelko pričakal kup daril
Pozabi na francosko solato, saj je v mestu nov solatni težkokategornik, ki osvaja srca solatarjev.
Le kdo se lahko upre v kozarec natlačeni dvoplastni kremni jajčni solati, na kateri samozavestno počivajo hrustljavo popečene kocke klobase v zaseki? Kot da to ni dovolj za konkretno slinjenje, se je na vrh vrinil še ploski kvašen kruh v obliki zvezde.
Sponzor recepta je Mercator.
V sploščenem kruhu je moč najti:
180 g gladke bele pšenične moke
80 ml vode
60 ml mleka
1 žlica oljčnega olja
pol vrečke suhega kvasa
Zjajcana dvoplastna solata pa vsebuje:
klobaso v zaseki
6 jajc
2 manjša avokada
1 žlico sirovega namaza
1 žlico kisle smetane
1 žlico majoneze
sok pol limone
sol
poper
Priprava ploskega kruhka je nadvse preprosta: segrej vodo in jo zmešaj z mlekom ter prelij čez mešanico moke, oljčnega olja, soli in suhega kvasa. Zgneti v kepo in jo daj vzhajat vsaj za 1 uro.
Ko dolge pol ure končno mine, testo na tanko razvaljaj in iz njega z modelčki za piškote iztisni simpatične zvezdice. Na vroči ponvi jih nahitro popeci z obeh strani.
Jajca trdo skuhaj in nakockaj, dobljen kupček pa razdeli na pol.
Avokado do finega zmiksaj s sokom pol limone, soljo in poprom, nakar dobljen zdriz zmešaš z eno polovico jajčnih kock.
K drugi polovici pa čofni sirov namaz, kislo smetano, majonezo ter sol in poper.
Povsem novo dimenzijo nežni solatki pa daje drzna popečena klobasa v zaseki. Odreži in nakockaj dobršen kos klobase in jo skupaj z malo zaseke frcni v razbeljeno ponev. Po kratkotrajnem cvrčanju je klobasica nared!
Zagrabi ličen kozarec in ga dvonadstropno napolni z obema solatama. Avokadova naj pokriva dno, saj v stiku z zrakom potemni in izgubi škratje zeleno barvo. Po vrhu natresi frišno popečeno klobaso, kozarec pa pokrij z zvezdico iz ploskega kruha.
Ob čmokanju vsebine tega kozarčka vidiš vse zvezde!
Solatni tek!
Zelo okusno.