Orehove rezine brez moke
Le še ducat dni se je stlačilo med tebe in tvoja darila
Gospa Božičkova je neizmerno vesela daril, kar glede na poklic njenega partnerja nikakor ne preseneča. Okrogli dobrodušnež je praktično trgovski potnik, kar pomeni, da je njegovo ženšče deležno darilc z vseh koncev sveta. Sicer je vedno navdušena nad moskovskimi babuškami, irskim viskijem in turškimi zlobnimi očesi, ampak najbolj jo pa v cvileče veselje spravi orehova rezina brez moke.
Nič čudnega, ko pa je večplastna bogata slaščica polna omamnih orehov in žlahtne čokolade.
Sponzor tega z orehi polnega recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.
Orehove plošče sestojijo iz:
300 g orehovih jedrc
150 g sladkorja (ali sladila)
2 beljaka
Orehova krema je slastna zaradi:
100 g orehovih jedrc
100 g sladkorja (ali sladila)
2 rumenjakov
0,5 l mleka
4 žlic ruma
200 g masla
2-3 žlic razmaščene kokosove moke
Žlahtni čokoladni preliv vsebuje:
70 g temne čokolade
40 g masla
[adinserter block=”1″]
Kuho prični s krutim ubojem dveh jajc.
Orehe lahko zmelješ ali pa zmlete že nabaviš. Zmešaj jih s 150 g sladkorja in beljakoma ter stisni v kepo, ki jo za pol ure postaviš v hladilnik.
Rumenjaka zasuj s 50 g sladkorja in ju penasto stepi.
V kozici zavri mleko, nato pa zmanjšaj ogenj in vanjo vlij rumenjakovo zmes.
Na nizkem ognju mešaj, da se malce zgosti. Dodaj orehe in 2 zvrhani žlici razmaščene kokosove moke.
Maslo in preostalih 50 g sladkorja puhasto stepi, …
… nakar postopoma vmešaš še rumenjakovo maso. Na koncu vlij še rum.
Iz hladilnika pograbi kepo, iz katere bodo nastale tri orehove plošče. Od nje odtrgaj za dve tretjini mase in jo razporedi po pekaču, obdanem s papirjem za peko. Ostati mora še za pol pekača mase. Maso v pekaču po kratkem prereži na pol in jo za 10 minut skrij v pečico, segreto na 180 stopinj. Ko je peke konec, pusti plošči na pekaču, da se popolnoma shladita. Po polovici pekača razporedi še preostanek mase in jo speci pri enakih pogojih.
Končno so pred teboj plošče, pripravljene na gradnjo imenitnih rezin.
Plasti se od spodaj navzgor vrstijo tako: plošča, plast kreme, plošča, plast kreme, plošča in na koncu še krema po vrhu in straneh sladke sestavljanke.
70 g temne čokolade in 40 g masla raztopi in prelij čez orehovo blazino.
Ko se čokolada strdi, lahko dobljeno gmoto narežeš na daljše rezine ali pa manjše kocke.
Božiček se tako široko reži, da ima sredi brade prečko. Njegova dama bo namreč presrečna večplastnega darilca, ki ji ga prinaša z zadnjega obhoda.
Komajda se upre, da vseh rezin ne zmaže kar sam, ko pa imajo tako imeniten okus po orehih in čokoladi.
Rezinast tek.
super recept.Obožujem sladice brez moke;)
Imam pa dve vprašanji:
kaj je razmaščena k. moka in
ne razumem dobro načina peke orehovih plošč.
hvala in lp
p.s. letos bo vsa decemberska peka po vajiinih receptih
pozdravljeni…
način peke orehovih plošč sem doumela 😉
tisto glede moke pa me še vedno zanima
hvala in lp
Zdravo Sladkatablica!
Razmaščena kokosova moka je fino mleta moka, kateri se odsrtani maščoba. Ta moka ima lasnost, da zelo dobro vpija tekočino. Če jo klikneš med sestavinami te vrže direktno na moko v spletno trgovino. Lp, midva:)
🙂
aha hvala, včeraj ko sem brala link še ni delal 😉
sigurno naredimo
lp
Ziujo!
Kaksna pa je velikost pekaca?
Lp
Barbara
Zdravo Barbara!
Pekač je tisti klasičen, ki se ga dobi zraven pečice.
Lp, Midva 🙂
Ne maramo kokosa, kaj lahko dam namesto-mogoče gustin oz. vanili puding ?
Zdravo Tatjana!
Seveda lahko oboje bi prišlo ok. Lp, Midva:)
Živjo, jaz sem danes poskusil s peko rezin, vendar mi ni šlo. (Mogoče ker sem dal 3 jajca namesto 2?) Skratka “testo” mi je prišlo preveč pacalasto, prijelo secje oeki papirja in na koncu- po peki tudi preveč bledo. Zafrknil sem tudi pri masi (gustin mi je šel v kepe, in pa najbrž bi se morala rumenjakova masa ohladiti, šele nato jo predenemo v maslo, a ne?) Zanima me na kakšen pekaču pečete, ker meni je prišlo vse skupaj zelo majhno (cca 20×20 cm. Prosim vas za rešitve 🙂 ali imate recept tudi za orehove rezine z moko?
Zdravo Frišn!
Masa sama po sebi pride kar pacasta in se je treba kar potruditi, da se jo lepo premaže po peki papirju. Za bledo barvo- pa vrjetno niste dovolj dolgo pekli. Gustina midva v receptu nisva uporabila, vrjetno ste mislili kokosovo moko? Da se ne dobi kepic jo je potrebno vmešati z metlico. Tako je, pekač je bil manjši velikosti 20×30. Recepta za orehove rezine z moko pa še nimava, mogoče ga pa letos pripraviva. Lp, Midva;)
Hoj, koliko časa pa kuhate mleko in rumenjak , da rata malo gosta masa, ker že v drugo delam in je vse tekoče. Če pa primerjam recepture ostalih, pa na 100 ml mleka pride en rumenjak tukaj pa bora 2 na pol litra mleka. Ali je možno da je preveč vroče mleko, ko vlijem 2 rumenjaka s sladkorjem?
Potrebujem razlago
Jana,
krema ne sme biti preveč gosta, temveč take konsistence, da se lahko vlije.