Ocvrt brie z brusnično pomako
Le še pičla dva tedna sta do daril!
Le malo je potrebno, da običajno malico preoblečeš v imeniten praznični prigrizek. Pohan sir s tatarsko omako je stalnica vsake menze, ko pa v hrustljav plašček oblečeš legendarni sir brie, je pa nekaj povsem drugega.
Pod hrustljavo, začinjeno in rahlo pikantno skorjico se skriva pravi vrelec nežnega stopljenega brie sira. Ker pa v pohan sir ne smeš ugrizniti brez sveže omake, zraven pripravi še sladko-kislo brusnično pomako.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Ocvrt brie:
3 x 200 g sira brie
100 g moke
1 žlica česna v prahu
3 jajca
2 žlici tabasco omake
150 g panko drobtin
2 žlici svežega nasekljanega peteršilja
sol
poper
olje za cvrenje
Brusnična pomaka:
5 žličk brusnične marmelade
3 žličke kisle smetane
ščepec soli
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Panada:
- Paniranje sledi klasičnemu zaporedju – moka, jajce in drobtine.
- V prvi posodi zmešaj moko in česen v prahu.
- V drugi posodi sklofaj jajca, tabasco in 3 konkretne ščepce soli.
- V tretji posodi pa zmešaj panko drobtine in nasekljan peteršilj.
- Vsako trikotno kajlo sira brie nareži na 4 dele – nekje na polovici odreži vrh, da dobiš prvi trikotnik, preostanek pa z dvema rezoma nareži na tri približno enake trikotnike.
- Vsak kos sira povaljaj v moki s česnom, nato potunkaj v jajčni kopeli, na koncu pa obleci v panko drobtine. Sir moramo dvojno spanirati, zato vrni kos nazaj v jajčno kopel in nato zopet povaljaj v drobtinah.
- Postopek ponovi za vse sirove trikotnike.
Cvrenje:
- V lonec zlij toliko olja za cvrenje, da se lahko vsak kos paniranega sirčka potunka pod gladino in obrača po mili volji.
- Olje pristavi na srednji-visok ogenj in ga pusti 5-10 minut pri miru, da se segreje, nato se loti cvrenja.
- Naenkrat naj bodo v oljni kopeli le 4 kosi sira.
- Cvri jih toliko časa, da se napihnejo in dvignejo na površje.
- Poberi jih iz piskra in razporedi po posteljici iz papirnatih brisač, da se znebiš odvečnega olja.
Brusnična pomaka:
Brusnično marmelado, kislo smetano in sol preprosto zmešaj.
Pozor! Ocvrtega brieja nikar ne glodaj ponoči, da z glasnim hrustanjem ne prebudiš soseske!
Hrustljav tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
1 Response
[…] se ti še poha, poseži po teh pohanih receptih: – ocvrt brie z brusnično pomako – najboljši piščančji zrezek po […]