Nektarina z žara s čokoladno lava tortico in sladoledom
Enostavna sladica imenitnih okusov
Predstavljaj si naslednji prizor (lahko v slow motion): krožnik, na katerem se poleg aromatične nektarine, zapečene na žaru, bohoti lava tortica. Prerežeš jo, njeno čokoladno jedro pa steče do vanilijevega sladoleda in ga prične topiti.
Do takega prizora lahko na res enostaven način prideš tudi v živo. Z nekaj bližnjicami (če uporabiš kupljene lava tortice) in z dobrim žarom.
Ta žar je car
Kdor naju spremlja, ve, da sva čisto usekana na kulinarične nezaslišanosti, ki nastanejo v umu legendarnega chefa Hestona Blumenthala. Ko sva izvedela, da ima odštekani Britanec svojo linijo žarov, sva takoj staknila glave z Letno kuhinjo (https://letnakuhinja.si/), specializirano fizično in spletno trgovino, kjer med drugim nudijo celo vrsto žarov Everdure by Heston Blumenthal.
Na test sva prejela Everdure Force (https://letnakuhinja.si/zari-in-dodatki/everdure-zari-in-dodatki/plinski-zari-force/) – žar minimalističnega in atraktivnega dizajna, ki se ponaša z dvema natačnima samostojnima gorilnikoma in možnostjo poljubnega menjavanja rešetk in plošč. Pokrov s termometrom omogoča natančno konvekcijsko peko, celotno ohišje pa je iz litega aluminija, zaradi česar je čiščenje mala malica. Najboljše pri njemu pa je, da sta oba gorilnika izredno močna, žar pa se do delovne temperature segreje v pičlih 5 minutah.
Žar lahko uporabiš na priloženih nogah, ki omogočajo enostavno premikanje, ali pa ga postaviš na poljubno podlago.
Za najine bralce sva uspela zrihtati tudi 10 % popust na vso ponudbo v spletni trgovini https://letnakuhinja.si/, ki ni v akciji. Pri nakupu v okence vpiši kodo midvakuhava10.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Letna kuhinja.
Recept
Sestavine:
4 nektarine
4 čokoladne lava tortice (kupljene ali FONDANT PO NAJINEM RECEPTU)
vanilijev sladoled
bela čokolada
Priprava
Postopek:
- Nektarine razpolovi in odstrani koščico. Polovice premaži z oljem.
- Žar pripravi za peko – na obeh polovicah naj bodo dobro očiščene rešetke, ogenj pa prižgi (do konca) le pod eno polovico.
- Počakaj 5 minut, da se žar dodobra razkuri, nato vročo rešetko malce premaži z oljem in nanjo s prerezano stranjo navzdol postavi polovice nektarin.
- Po dobrih 5 minutah polovičke obrni in jih razporedi po rešetki, pod katero ni ognja.
- Zraven nektarin zloži še lava tortice v modelčkih. Lahko uporabiš kupljene ali pripravljene po najinem receptu.
- Pokrov žara zapri in zmanjšaj ogenj.
- Temperaturo in čas peke lava tortic prilagodi navodilom z embalaže, peci pa jih 1-3 minute dlje. Temperaturo odčitaj s termometra na pokrovu.
- Med peko nikar ne dviguj pokrova po nepotrebnem, sicer bodo tortice upadle.
- Pečeno tortico postrezi z dvema polovicama nektarine z žara in s kepico sladoleda.
- Po vrhu pošpricaj stopljeno belo čokolado.