Mesni krof
Zamaskirani hudomušnež
Danes ni le Valentinovo, temveč tudi pustna sobota, kar potrdi osameli krofek, ki te čaka sredi mize, ko se vrneš domov.
Ravno prav, saj ti je sladkor padel že pod kritično mejo. Oči se ti zasvetijo in po prstih se odplaziš do svojega plena.
Pograbiš ga in medtem, ko ga neseš k ustom, začutiš da nekaj ni prav, a zaradi požrešnosti dvom odmisliš in v sumljiv krof pošteno zazgrizeš.
Šok te skoraj vrže po tleh.
9 nežnih štručk vsebuje:
400 g pšenične bele moke
130 ml mleka
100 ml vode
40 g masla
0,5 kocke kvasa
2 žlici krompirjevih kosmičev (instant pire)
2 jajci (eno za testo, drugo za premaz)
1,5 žličke soli
2 žlici sladkorja
V 6 nenavadnih krofih bo v gosteh:
500 govejega mletega mesa
6 rezin slanine
paradižnik
zelena solata
sol
poper
Slastni jajčni namaz sestoji iz:
2 jajc
4 žlic majoneze
2 žličk gorčice
popra
soli
Štručke
Po začetnem presenečenju se odločiš, da je kvazi krof izjemnega okusa, zato se lotiš preučevanja njegove anatomije.
Pripravi kvasec – segrej mleko in vodo, vsuj 2 žlici sladkorja ter nadrobi kvas. Pusti, da vzhaja 15 minut.
V veliko posodo spretno presej moko in po vrsti dodaj maslo sobne temperature, eno jajce in dve žlici krompirjevih kosmičev. Sestavine posoli, vlij kvasec in kaos sestavin uredi z gnetenjem v testo. Če je le-to prevlažno, dodaj moko.
Testo pusti vzhajati 1 uro, nato iz njega oblikuj bodoče krofke, katere pustiš vzhajati še nadaljne pol ure.
Drugo jajce kruto ubij, dolij 3 žlice vode in brž razžvrkljaj.
Peč za krofe zakuri do temperature 200 stopinj. Krofe premaži z jajcem, po želji posuj s sezamom, jim pomežikni in jih pošlji v pečico za 15 minut.
Če imaš občutek, da se žgejo, jih pokrij z aluminijasto folijo.
Jajčna krema
Obe jajci trdo skuhaj – v vreli vodi jih pusti čofotati 8-10 minut. Ukradi jima rumenjaka, ki ju vmešaš k majonezi in gorčici. Popraj in soli svojim brbončicam primerno ter jajčno kremo spasiraj s paličnim mešalnikom.
Mesni vložek
Mleto meso začini po okusu in oblikuj male polpetke. S palcem v sredino vtisni jamico, da preprečiš centralno otečenost, ki se zgodi pri peki.
Žar ponev rahlo naolji in segrej do visoke temperature.
Krofova polnila na vsaki strani peči 2,5 minute.
Slanina nepopisno dopolnjuje okus vseh vrst sendvičev. Zaupava ti trik za njeno hrustljavost. K njej v ponvico vlij malo vode in pusti da pokuha, nato se bo slanina do krhkega zapekla v svoji maščobi.
Zdaj končno pridejo prav izkušnje, pridobjene z neštetimi urami zlaganja Lego kock v otroštvu. Gradnja stabilnega mesnega krofa ni mačji kašelj, zato se je loti z vso resnostjo.
Štručko razpolovi, nanjo namaži jajčno kremo in vstavi mesni vložek.
Od trdega dela si oddahni s požirkom piva.
Na vrsti je drugi, končni del krofogradnje. Na mesni krogec zalučaj slanino in čez previdno razporedi narezan češnjev paradižnik in solato. Čez polnilo povezni kruhasti klobuček…
… in apetit močno vzbujajoč mesni krof je pripravljen.
V kolikor si želiš podoživeti popolno krofasto iluzijo, zelenjavo izpusti in praznino ob polpetu zapolni z jajčno kremo.
Ne preostane ti nič drugega, kot da ob dobrem pivu in v dobri družbi pomlatiš cel regiment mesnih krofov.
Seveda se pa po taki pojedini prileže tudi ljubezni polna sladica.
Dober tek!
Joj, kako pa tile mesni krofi zgledajo božansko 🙂
Da se sploh ne menim, kako sem se nasmejala krutemu uboju jajc in potem še čofotanje, zakon sta 🙂