Zviti krofi
Zares navihani
Če si pustno pecivo, moraš biti v poplavi pustnih krofov, mišk in flancatov res zvit, da te opazijo. Tile krofki so vzeli to dobesedno – pod svojim smotanim stasom in posipom sladkorja in cimeta skrivajo puhasto sredico, ki kar kliče po temu, da jo pomočiš v čokoladno omako.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je SPAR.
Recept
Krofi:
400 g DESPAR Premium moke tipa ‘0’
60 g sladkorja
1 vrečka kvasa
30 g SPAR masla
230 ml SPAR mleka
1 DESPAR Premium jajce
1 žlička vanilijeve arome
2 ščepca soli
Za cvrtje:
SPAR sončnično olje
Posip:
1 žlička cimeta
3 žlice sladkorja
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Testo:
- V posodo stresi 400 g moke, 60 g sladkorja, dva ščepca soli in vrečko suhega kvasa.
- Dodaj 230 ml mlačnega mleka in 30 g stopljenega masla.
- V posodo ubij še eno jajce in zlij žličko vanilijeve arome.
- Iz sestavin zgneti prožno in voljno testo – z robotom to traja približno 7 minut.
- Posodo s testom pokrij in pusti, da testo vzhaja do dvojne prostornine, približno eno uro.
Oblikovanje:
- Testo zvrni na pomokano površino in ga raztegni v enako debelo štruco, ki jo narežeš na osmine, vsako osmino pa še razpolovi.
- Tako dobiš 16 kosov testa, ki jih oblikuješ v kroglice.
- Kroglice zbiraj na pultu in jih pokrij s prozorno folijo, da se me oblikovanjem ne izsušijo.
- Vsako kroglico s prsti in dlanmi zrolaj v daljšo kačo, ki jo nato z vlečenjem dlani v nasprotni smeri zavijemo okoli osi.
- Kačo zagrabi za oba konca in dvigni in se bo sama zavila v obliko kite.
- Oblikuj jo, oba konca pa dobro stisni skupaj.
- Kite razporedi po leseni deski in jih pusti 15 minut, nato pa jih obrneš in zopet pustiš 15 minut.
Posip:
- V globokem krožniku zmešaj tri žlice sladkorja in žličko cimeta.
Cvrtje:
- V lonec z debelim dnom vlij dovolj olja, da se krof med cvrtjem ne bo dotikal dna.
- Na srednje-visoki temperaturi ga segrevaj, dokler okoli ročaja kuhalnice ne zacvrči.
- Naenkrat cvri 3-4 krofe, na vsaki strani 1-2 minuti.
- Krofe zbiraj v visoki posodi s papirnatimi brisačkami in jih po kaki minuti povaljaj v cimetovem posipu.